"RAČUNANJE" VREMENA: Kada je tačno osnovana i pokrenuta dnevna novina u vlasništvu Radončićeve supruge?!

Danas se na svom Twitter profilu bivši ministar (ne)sigurnost BiH Fahrudin Radončić pohvalio sa današnjim 9000. brojem „Avaza", koji je u vlasništvu Azre Radončić.

  • Mini market

  • 27. Jul. 2020  27. Jul. 2020

  • 1

„Prije 24 godine, u opkoljenom Sarajevu, odštampan je prvi broj najutjecajnije i najtiražnije novine u BiH. Kao osnivač, u tom prvom broju sam napisao uvodnik. Veoma sam sretan zbog tadašnjih stavova, koji su ostali vizija budućnosti i snage Bosne i Hercegovine“, napisao je usplahireni Radončić.

alt(Foto: Twitter / Printscreen)

Poznat je fenomen patološkog laganja. Za razliku od laganja koje u podlozi ima sticanje određene koristi za osobu koja laže, patološko laganje se češće vezuje za osobu, a ne za situaciju, nema eksterne odnosno posljedične koristi i uglavnom je nesvrhovito. Čak štaviše, diskriminirajuće je za osobu koja laže, a ona se unatoč tome i dalje koristi lažima, smatraju psiholozi.

U poljima psihologije opravdano je stoga tražiti objašnjenje za ovu, ničim izazvanu, laž kojom se pohvalio Radončić. Prije 24 godine bio je juli 1996., i Sarajevo je uživalo u miru koje je dugo očekivalo. Tako nam barem govori prosta matematika, a može pomoći i historiografija, zlu ne trebalo. Izuzev za Radončića koji nam ponosno i samouvjereno tvrdi da je njegov „Avaz“ tada, u julu 1996. godine, prvi put odštampan „u opkoljenom Sarajevu“.

Prije nego se vratimo temi patološkog laganja, da konstatujemo općepoznate činjenice: 15-dnevni list „Bošnjački Avaz“ pokrenut je 1993. godine u Sarajevu. Da laž koju je danas ispalio Radončić nije slučajna već tema za konzilij psihologa, govori i svaki novi broj „Dnevnog avaza“. Naime, na prvoj stranici u gornjem lijevom uglu stoji amblem kompanije na kojem piše „OSNOVAN 1991“.

(Foto: Avaz.ba / Printscreen)

„Postoje stavovi da patološki lašci ne mogu kontrolirati svoje laži, što može dovesti i do kriminalnog ponašanja koje se npr. može ispoljiti i kod davanja iskaza na sudu“, također tvrde psiholozi. Kako će Radončić pomiriti ove „antidatume“ na koje se poziva, kako stvari stoje, nikad nećemo saznati, ali barem znamo uzroke antidatiranja.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...