TAKVA KATAKLIZMA SE NE PAMTI: Zemlja se zatresla svega nekoliko sekundi, poginulo je više od 240.000 ljudi, a na desetine kilometara uokolo nije ostao kamen na kamenu…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 2

Naša današnja priča vodi nas u u 1976. godinu, kada je zabilježen jedan od najrazornijih zemljotresa u povijesti čovječanstva.

Veliki potres u Tangshanu, bila je prirodna katastrofa magnitude od 7,6 stepeni po Richreu, a zemljotres je 28. jula 1976. u 3.42 sati pogodio regije oko Tangshana i Hebeija u Narodnoj Republici Kini.

Za nekoliko minuta 85 posto zgrada u Tangshanu srušilo se ili je bilo neupotrebljivo, a većina autocesta i željezničkih mostova srušila se ili je ozbiljno oštećena.

Najmanje 242.000 ljudi je umrlo, čineći ovaj zemljotres trećim najsmrtonosnijim u zabilježenoj povijesti.

Drugi glavni udar, magnitude od 7,0 M w pogodio je tog popodneva u 18.45 sati Luanxian, oko 70 kilometara na sjeveroistoku zemlje, južno od sjeveroistočnog kraja rasjeda Tangshan. Do toga je došlo u zoni sjevero-sjeverozapad kada su se sudarilii dijelovi rasjeda koji su presjekli sjeverni kraj tangshanskog rasjeda.

Gotovo svaka zgrada i građevina u gradu su se srušile, u cijelosti ili djelimično, infrastruktura je bila ozbiljno oštećena, a osnovne usluge, poput električne energije, vodosnabdijevanja i komunikacija, bile su u potpunosti uništene.

Područje maksimalne štete bilo je dugačko čak 10,5 kilometara i široko od 3,5 do 5,5 kilometara.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...