ŠOKANTNI ODGOVOR KARDINALA VINKA PULJIĆA: Seksualno zlostavljanje u crkvi ne prijavljuje policiji,  sve sam “RJEŠAVA”

Puljić na ovo pitanje odgovara na šokantan način iz kojeg se može izvući zaključak da pored toga što nije postupio prema nalogu vrhovnog katoličkog poglavara, i ne poštuje institucije svoje države, uzima zakon u svoje ruke.

  • Mini market

  • 28. Jul. 2020  28. Jul. 2020

  • 4

Kardinal Vinko Puljić dao je intervju za portal bitno.net, kojeg je novinar Tino Krvavica, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, radio putem e-maila.

U podužem pitanju, novinar Krvavica želi čuti šta je Crkva u BiH učinila povodom naloga pape Franje prijavi seksualnog zlostavljanja u crkvama:

Papa Franjo u maju prošle godine objavio je motuproprij „Vos estis lux mundi“ kojima je obvezao sve biskupije u svijetu da do kraja juna 2020. godine organiziraju sustav za prijavu seksualnog zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici. Implementacija dokumenta nedavno je započela u biskupijama u Hrvatskoj. Kako po tom pitanju trenutno stoji Vrhbosanska nadbiskupija i ostale biskupije u BiH?

Također, prošle godine našli ste se na udaru nakon što ste izjavili da slučajeve pedofilije – kojih je, prema vašem kazivanju, bilo malo u Crkvi u BiH – niste prijavili nadležnim situacijama, kao i da su zakoni na tom području „nedefinirani“. Što ste time htjeli reći s obzirom na to da u BiH postoje zakoni protiv pedofilije? Jeste li, u međuvremenu, dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vjere kojoj ste prijavili spomenute slučajeve?

Puljić na ovo pitanje odgovara na šokantan način iz kojeg se može izvući zaključak da pored toga što nije postupio prema nalogu vrhovnog katoličkog poglavara, i ne poštuje institucije svoje države, uzima zakon u svoje ruke. On to rješava sam, istražuje, tuži, sudi i presuđuje. Evo šta je rekao kardinal Puljić:

“Mi te stvari obavljamo interno u Crkvi u vezi s Kongregacijom za nauk vjere. Ne idemo u medije jer često nisu dobronamjerni. Kritike su dobre ako su utemeljene na istini, ali ako su smišljene da osramote Crkvu, prema tima smo jako suzdržani. Tu temu smo ozbiljno shvatili i prihvatili te provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve, ali s civilnim vlastima nemamo posebne odnose na tom području jer se zakoni donose ne samo na razini države, nego i na razini entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj „šumi“ zakona.

S obzirom na to da je intervju rađen mailom, novinar nije imao priliku postaviti podpitanje, tako da smo ostali uskraćeni za pojašnjenje ove šokantne izjave.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...