DUGO SKRIVANA TAJNA: Otkriveno mjesto gdje je Van Gogh naslikao posljednje remek-djelo, nedugo nakon toga je izvršio samoubistvo...

Naučnici su otkrili mjesto na kojem je holandski slikar Vincent van Gogh naslikao svoje posljednje remek-djelo, objavio je njegov muzej u Amsterdamu.

  • Kultura

  • 29. Jul. 2020  29. Jul. 2020

  • 0

Slikar je stajao na brijegu prekrivenom drvećem i korijenjem u sjevernome francuskom gradu Auvers-sur-Oiseu dok je slikao svoje posljednje platno, nazvano "Korijenje stabala", objavio je muzej. 

Mjesto je sada označeno kao posebna turistička atrakcija. 

Tačnu lokaciju otkrio je Wouter van der Veer, direktor Van Goghovog instituta, kad je nabasao na razglednicu koja prikazuje čvornato korijenje nevjerovatno slično onome na slici. Naučnici u amsterdamskom muzeju usporedili su ta dva motiva. 

"Proučavanjem Van Goghovih radnih navika i usporednim proučavanjem slike, razglednice i postojećeg stanja na brežuljku, stručnjaci su zaključili kako je vrlo vjerovatno da je otkrivena tačna lokacija", objavio je muzej u saopćenju. 

Van Gogh je često slikao svoje okruženje, a lokacija je blizu Auberge Ravouxa, gdje je slikar proveo posljednja dva mjeseca života. 

Stručnjaci su, na temelju igre svjetla na slici, zaključili da se Van Gogh kista primio kasno poslije podne. Isti dan počinio je samoubistvo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...