KIŠA I POPLAVE NAPRAVILE MILIONSKE ŠTETE U TUZLI: Mejdanu pomažu Nurkić, Džeko...

Osim Mejdana, ogromnu štetu su pretrpjela i panonska jezera, u koja se slila sva oborinska voda sa okolnih uzvišenja.

  • Ekonomija

  • 29. Jul. 2020  

  • 0

Obilna kiša koja se u petak oko 20 sati sručila na Tuzlu, prema preliminarnoj procjeni, napravila je štetu od oko četiri miliona KM. Najveću štetu, od oko milion KM, pretrpio je Sportsko-kulturno-privredni centar Mejdan, čija je velika sala, zajedno sa kuglanom, poslovnim prostorima i pomoćnim prostorijama bila potpuno potopljena, dok je kompleks slanih jezera Pannonica zatvoren za kupanje zbog kontaminacije jezerske vode, piše Oslobođenje.

Otvoren podračun

​Kako nam je kazao direktor SKPC-a Mejdan Jasenko Elezović, nedavno urađeni parket u velikoj sali je potpuno uništen, kao i dio tribina, a sanacija bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci.

- Voda je ušla sa istočne strane u obliku bujice i potopila veliku dvoranu, sve poslovne prostore, kuglanu, sva naša tehnička postrojenja, svlačionice, službene prostorije, agregate. Šteta je ogromna i došla je u najgorem trenutku, kada smo privodili kraju pripreme za narednu takmičarsku sezonu dvoranskih sportova, kazao nam je Elezović.

Bujicu nije činila samo kišnica, nego i fekalni otpad, što dodatno komplikuje sanaciju šteta, koje će se pokazati u vrelim danima koji dolaze, jer će deformacije na objektu i infrastrukturi doći sa sušenjem. Zbog nedostatka sredstava za sanaciju, ali i zbog iskazanog velikog interesa od pojedinaca i preduzeća, otvoren je i podračun sa donatorskim telefonom na koji će se moći uplatiti sredstva.

- Već su nam pomogla brojna lokalna javna i privatna preduzeća, a javili su nam se i Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Edin Džeko sa upitima kako mogu pomoći. Sreća je što je mala dvorana ostala nedirnuta, te ćemo moći tamo organizovati predstojeća takmičenja, dodao je Elezović.

Osim Mejdana, ogromnu štetu su pretrpjela i panonska jezera, u koja se slila sva oborinska voda sa okolnih uzvišenja. Ono što posebno usporava proces čišćenja vode je činjenica da su potopljene sve pumpe i filterska postrojenja.

Prečišćavanje vode

- Mi smo u ova tri dana uspjeli očistiti plaže, a pumpe i filterska postrojenja smo uspjeli osposobiti da rade u kapacitetu od oko 60 posto. Ono na što smo sad fokusirani jeste dizanje mulja sa dna jezera kako bi se što bolje pročistila voda. Ona je već bakteriološki ispravna, ali moramo je dodatno pročistiti. Nadamo se da bismo već početkom sljedeće sedmice mogli dobiti i certifikat o ispravnosti vode i krenuti sa ostatkom sezone, ispričao nam je direktor Pannonice Maid Porobić.

Gradska uprava već je pripremila izvještaj o preliminarnoj šteti, koja iznosi oko četiri miliona KM i on će biti proslijeđen višim nivoima vlasti.

- Očekujemo pomoć i od Kantona i od FBiH kada je riječ o sanaciji šteta. Također, morat će uslijediti i rebalans budžeta, jer niko nije mogao predvidjeti da će se ovo desiti, kazao nam je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...