MISTERIJE SVIJETA: Arheolozi su ostali zapanjeni velikim otkrićem, u grobnicama su zatekli kosti drevnih divova, naroda koji su živjeli prije 5.000 godina…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Kinu. Arheolozi su, naime, naišli u Kini na zapanjujuće otkriće - grobove u kojima su bili drevni ostaci „divovskog“ naroda, pokopanog prije, otprilike, 5.000 godina.

Kosti otkrivene tokom iskopavanja u provinciji Shandong na jugoistoku Kine, otkrivaju barem jednog muškarca koji je bio visok 1,9 metara, što ga je u svoje doba činilo divom koji je nadvisio svoje neolitičke savremenike.

"To se samo temelji na koštanoj strukturi", objasnio je za kinesku državnu novinsku agenciju Xinhua šef povijesti i kulture Univerziteta Shandong Fang Hui.

"Da je živa osoba, njegova bi visina sigurno prelazila 1,9 metara", kazao je.

Inače, muškarci u istoj regiji, u moderno vrijeme znatno su niži od mnogih drevnih predaka.

Iako ne znamo kolika bi prosječna visina bila u Shandongu prije 5.000 godina, smatra se da su evropski muškarci u tom periodu bili visoki tek 1,65 metara tako da je jasno da su ovi "divovi" bili definitivno neuobičajno visoki za svoje vrijeme.

Fangov tim nastavio je iskopavanja u selu Jiaojia u okrugu Zhangqiu, Jinan, i dosad su iskopali ruševine 205 grobova i 20 žrtvenih jama, uz 104 kuće.

Najviši muškarci pronađeni su u većim grobnicama, što sugerira da su možda bili važni pojedinci visokog statusa, što im je omogućilo bolji pristup boljoj hrani i lagodnom životu.

Osim ljudskih ostataka i građevinskih temelja, arheolozi su otkrili i svinjske kosti i zube - što sugerira da su seljani uzgajali životinje - zajedno s nizom šarenih posuda i predmeta od žada.

Niko ne zna koje će se sve tajne Jiaojia nastaviti otkrivati, ali svi vjeruju kako će se uskoro otkriti kako su ti drevni divovi postali toliko visoki.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...