KONAČNO RIJEŠENA JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA: Naučnici otkrili tajnu porijekla megalita u Stonehengeu...

Naučnici su, zahvaljujući uzorku jezgre kamena koji se decenijama čuvao u SAD-u, riješili tajnu Stonehengea pronašavši mjesto na kojem je nastala većina megalita koji čine taj popularni spomenik u Wiltshireu u Engleskoj. 

  • Šareni svijet

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Geohemijsko istraživanje ukazuje da 50 od 52 golema svijetložuta kamena bloka, poznatih kao sarseni, potječu iz 25 kilometara udaljenog nalazišta West Woods na rubu područja Wiltshire Marlborough Downs, rekli su istraživači u srijedu.

Podignuti oko 2500. godin prije nove ere

Sarseni su u Stonehengeu podignuti su oko 2500. godine prije nove ere. Najveći je visok 9,1 metar, a najteži ima 30 tona.

"Sarseni čine kultni unutrašnji krug i centralnu megalitsku strukturu (dva vertikalna kamena koji podržavaju horizontalni kamen) potkove u Stonehengeu. Golemi su", rekao je geomorfolog Univerziteta Brighton David Nash, koji je vodio istraživanje objavljeno u publikaciji "Science Advances".

"Kako su prebačeni na ovu lokaciju, predmet je nagađanja", dodao je Nash. "S obzirom na veličinu kamenja, ili su vučeni ili preneseni na točkovima do Stonehengea. Ne znamo tačnu rutu, ali sada barem imamo polazišnu i završnu tačku."

Trag manjeg kamenja iz Stonehengea odveo je do Pembrokeshirea u Walesu, 250 kilometara dalje, ali se porijeklo sarsena nije uspijevalo identificirati.

Ključne informacije pružio sam kamen

Ključne informacije pružio je uzorak sarsena izdvojen tokom konzervatorskih radova kasnih pedesetih, kad su se umetali metalni potpornji kako bi se stabilizirali napukli megaliti.

Uzorak jezgre je kao suvenir poklonjen muškarcu po imenu Robert Phillips, koji je radio za firmu koja je bila uključena u konzervatorske radove te je bio na lokalitetu tokom bušenja.

Philips je uzorak uzeo sa sobom kad je emigrirao u SAD 1977. godine, živeći od tada u New Yorku, Illinoisu, Kaliforniji i naposljetku Floridi, rekao je Nash. Philips je 2018. odlučio vratiti uzorak u Britaniju radi istraživanja. Umro je ove godine.

Istraživači su analizirali fragmente uzorka kako bi utvrdili geohemijski otisak sarsena iz kojeg je uzorak izdvojen. Otisak se poklapao s kamenom koji se i dalje nalazi u West Woodsu i sa svima osim s dva sarsena iz Stonehengea.

"Nadam se da će zbog onoga što smo doznali, ljudi razumjeti više o golemom poduhvatu izgradnje Stonehengea", istaknuo je Nash.

(SB/Hina)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...