IME DOBIO PO DJEDU: Sjedinjene Američke Države uvele sankcije jedinom punoljetnom sinu predsjednika...

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su nove sankcije protiv sirijskog režima Bashara al-Assada, koje uključuju njegovog punoljetnog sina Hafeza, saopšteno je u srijedu iz State Departmenta.

  • Svijet

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je da su danas State Department i Ministarstvo finansija nastavili sa sankcijama SAD-a protiv Al-Assadovog režima u okviru novog zakona nazvanog „Cezar“, a koji se odnosi na zaštitu civila. 

Hafezu al-Assadu (18), nazvanom po djedu, neće biti dozvoljeno putovanje ili posjedovanje imovine u SAD-u, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolija.

Kako je navedeno, sankcije protiv jedinog punoljetnog djeteta sirijskog predsjednika imaju za cilj sprečavanje Hafeza da postane veza njegove porodice s inostranstvom.

Hafez je poznat po strasti prema matematici, a učestvovao je na međunarodnim takmičenjima u Brazilu i Rumuniji.

Također, novim sankcijama obuhvaćen je i sirijski biznismen Wassim Anwar al-Qattan, koji je uključen u velike građevinske projekte u Damasku.

'Al-Assadov režim odgovoran za zvjerstva'

„Mi ćemo i dalje smatrati Bashara al-Assada i njegov režim odgovornim za zvjerstva, istovremeno čuvajući sjećanje na žrtve“, rekao je Pompeo.

U junu ove godine, SAD je uveo sankcije za 39 visokorangiranih režimskih dužnosnika u Siriji, uključujući Bashara al-Assada i njegovu suprugu.

State Department saopštio je tada da su u okviru novog zakona, nazvanog "Cezar", a koji se odnosi na zaštitu civila, uvedene sankcije za ukupno 39 visokorangiranih režimskih dužnosnika u Siriji, uključujući Al-Assada i njegovu suprugu Asmu.

Zakon "Cezar" je u decembru prošle godine potpisao i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Zakon je dobio naziv po pseudonimu jednog sirijskog policajca koji je prebjegao i predao hiljade slika žrtava torture Al-Assadove vlasti.

Njegovo saslušanje pred američkim Kongresom 2014. godine dovelo je do usvajanja ovog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...