AUTOMOBILSKI DIV NA KOLJENIMA: Neto gubitak u drugom kvartalu premašio 758 miliona dolara, ali ni to nije najgore...

Na prilagođenoj osnovi, negativan finansijski rezultat iznosi 806 miliona dolara, a kada se isključe jednokratne stavke, gubitak iznosi 50 centi po dionici, dok su analitičari očekivali gubitak od 1,77 dolara po dionici, piše Reuters.

  • Auto

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Kompanija "General Motors" (GM) zabilježila je neto gubitak u drugom tromjesečju od 758 miliona dolara ili 56 centi po dionici, u odnosu na profit od 2,4 milijarde dolara ili 1,66 dolara po dionici u istom periodu 2019. godine.

Na prilagođenoj osnovi, negativan finansijski rezultat iznosi 806 miliona dolara, a kada se isključe jednokratne stavke, gubitak iznosi 50 centi po dionici, dok su analitičari očekivali gubitak od 1,77 dolara po dionici, piše Reuters.

Finansijska direktorica GM-a Dhivya Suryadevara izjavila je na konferenciji za novinare da bi kompanija, ako ekonomija SAD-a nastavi da se oporavlja od korona-krize i ako ne bude novih obustava proizvodnje u autoindustriji, mogla da do kraja godine generira dovoljno gotovine za otplatu zajma od 16 milijardi dolara.

Budući prihodi

Američki proizvođač automobila broj 1 nije iznio prognozu o zaradi za cijelu godinu, ali je naveo da je u bilansu stanja na kraju drugog kvartala imao 30,6 milijardi dolara u gotovini.

Suryadevara je navela da bi GM trebalo da otplati revolving kreditnu liniju od 16 milijardi dolara do kraja 2020, što je akcija koja, opet, zavisi od nastavka ekonomskog oporavka i od toga da li će godišnja prodaja novih vozila američke automobilske industrije dostići 14 miliona jedinica ove godine.

Dodala je da je u drugom kvartalu GM registrirao znake oporavka prometa u svojoj maloprodaji nakon pada od 35 posto u aprilu u odnosu na isti mjesec 2019. godine s obzirom na to da je taj pad u maju i junu ublažen na 20 posto.

Također je navela da je GM tokom drugog tromjesečja rasprodao preostale dionice u kompaniji za dijeljenje vožnje Lyft.

  • Tagovi:

  • gm

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...