JOŠ BRŽE PREMA MORU: Za gradnju dionice Tarčin - Ivan grant EU od oko 11,8 miliona eura, od tih sredstava bit će izgrađena dva mosta, odmorište i…

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti od 11,78 miliona eura za gradnju poddionice Tarčin – Ivan.

  • Ekonomija

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 7

Ugovor o grantu za finansiranje gradnje autoceste na Koridoru 5C potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete radi sprečavanja Covida-19.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima Evropske unije, bit će finansirana gradnja nove dionice autoputa, približne dužine od 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje, jer je dio panevropskog Koridora 5C, koji vodi ka Jadranskom moru.

- Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M-17 s Koridorom 5C. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja, gradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša – naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekt će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...