OVO JE LOŠA VIJEST I ZA NAS: Najveći vanjskotrgovinski partner BiH pao u "recesiju stoljeća"!

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju pala za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u uvjetima pandemije koja je snažno pogodila potrošnju domaćinstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

  • Ekonomija

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

"To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine, kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u saopćenju Destatisa.

"Sada je i službeno.To je recesija stoljeća", rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle.

"Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometara, po imenu korona", rekao je on.

U poređenju s drugim tromjesečjem 2019., najveća evropska ekonomija pala je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda.

Analitičari u Reutersovoj anketi očekivali su pad od devet posto na kvartalnom i 11,3 posto na godišnjen nivou.

Njemačka ekonomija je u prvom tromjesečju već palo za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Sredinom marta vlada je uvela niz restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze novim koronavirusom. Te su mjere uključivale ograničenja u javnom životu, zatvaranje granica i prisilne prekide proizvodnje, što je rezultiralo gotovo katastrofalnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj u mjesecima koji su uslijedili, podsjeća njemačka novinska agencija DPA.

Izvoz i uvoz roba i usluga, kao i potrošnja domaćinstava i ulaganja u opremu, u drugom tromjesečju su usljed pandemije snažno pali, ali je porasla državna potrošnja, nabraja Reuters.

Ova je vijest iznimno važna za BiH, jer je Njamačka već cijele dvije decenije najvažniji trgovinski partner naše države s ukupnom trgovinskom razmjenom koja je premašila četiri milijarde KM. Njemačka je za BiH izrazito važna i zbog prilično uravnoteženog trgovinskog bilansa, što će reći da su izvoz i uvoz skoro identični. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...