BAKALAR I PRUTINA OBJASNILI APSURD: Evo kako Tužilaštvo BiH pravi probleme novom sazivu CIK-a

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar ocijenio je da je Komisija, nakon usvajanja budžeta BiH za ovu godinu, na mnogo boljem putu da 2020. provede demokratske lokalne izbore.

  • Mini market

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Bakalar je danas na sjednici CIK-a nezvanično najavio da bi Zakon o budžetu BiH za 2020. godinu sutra trebao biti objavljen, a u subotu, 1. avgusta, stupiti na snagu.

- Imamo i neke nove prepreke u našem daljnjem radu, ali to je nešto na šta smo se u dosadašnjem periodu naviknuli - rekao je Bakalar i precizirao da je CIK u utorak, 28. jula, dobio žalbu na odluku o izboru ponuđača na uslugu štampanja i pakovanja glasačkih listića.

Prema njegovim riječima, stručne službe CIK-a pripremile su izjašnjenje i ono će u toku dana biti dostavljeno Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

- Nadamo se da će žalba u kratkom roku biti razmotrena i da će biti donesena odluka kako bismo mogli nastaviti naše daljnje aktivnosti - dodao je Bakalar.

On je informisao članove CIK-a o problemu u vezi sa skladištem koje ova institucija zakupljuje u Istočnom Sarajevu, navevši da je trenutno prepunjeno.

Napomenuši da se u skladištu nalazi kompletan izborni materijal sa prethodnih izbora, Bakalar je rekao da je Tužilaštvo BiH od CIK-a tražilo da svi izborni materijali o kojima se, eventualno, mogu voditi krivični postupci, moraju biti deponovani i dostupni Tužilaštvu.

- Riječ je o velikoj količini materijala, zbog čega smo se nedavno obratili Tužilaštvu dopisom da detektuju koji materijali mogu biti predmet istrage da bismo ih mogli sačuvati. Dobili smo odgovor da moramo čuvati sve. Јavlja se dilema kako ćemo skladište moći koristiti u takvim okolnostima kad je zakrčeno za aktivnosti koje nam slijede za provođenje izbora - istaknuo je Bakalar.

On je najavio da će se CIK novim dopisom obratiti Tužilaštvu kako bi se vidjelo postoje li mogućnosti da oni deponuju materijal koji se trenutno nalazi u skladištu CIK-a.

Bakalar je naveo da je CIK tražio sastanak sa predstavnicima Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali da od Tužilaštva nema povratne informacije, dok je dogovoreni sastanak sa predstavnicima SIPA-e, zbog smjene na čelu te agencije, otkazan, a novi još nije dogovoren.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina podsjetila je da su prije nekoliko mjeseci upućeni dopisi svim tužilaštvima u BiH kako bi bili obaviješteni da Komisija, prema svojim aktima, izborne materijale, uključujući i glasačke listiće, čuva godinu dana i da je dužna da isprazni skladište za nove izbore.

- Od svih tužilaštava smo pribavili iskaze, od kojih su neki rekli da nemaju otvorene predmete za koje treba obezbijediti čuvanje izbornog materijala - rekla je Prutina.

Dodala je da je prvi dopis od Tužilaštva BiH dobijen u vrijeme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa i da su rekli da zbog tadašnjeg načina rada nisu u mogućnosti detektovati šta treba čuvati, neki ili sav materijal s izbora.

Prutina je predložila da CIK dobrovoljno preda Tužilaštvu BiH na čuvanje sav izborni materijal od izbora 2018. godine kako bi se skladište Komisije moglo osloboditi za izborni materijal za ovogodišnje izbore.

- Mi nismo dužni to čuvati - istaknula je Prutina i postavila pitanje šta znači ako neko 2025. godine bude sankcionisan za izbore 2018. ili ko će platiti CIK-u unajmljivanje novog skladišta ako se ispostavi da čuvanje izbornog materijala od 2018. nikome nije trebalo.

Na sjednici CIK-a istaknuto je da je za oslobađanje skladišta za izborni materijal potrebno mjesec do mjesec i po dana.

Danas je ponovo ukazano na potrebu da se na vrijeme preduzmu mjere s nadležnim institucijama u vezi sa provođenjem izbora i obezbjeđivanjem potrebne opreme u okolnostima epidemije koronavirusa.

Rečeno je da na vrijeme treba izvršiti potrebne korekcije u kompjuterskom sistemu CIK-a s obzirom na to da će ove godine biti prvi put provedeni direktni izbori za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, kao i da će biti održani izbori za Mostar po novim pravilima.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...