NAJAMBICIOZNIJI PROJEKT NASA-e U POTRAZI ZA ŽIVOTOM NA MARSU: Lansiran rover "Perseverance" na krater Jezero koji je dobio ime po bh. općini

Američka svemirska agencija NASA lansirala je rover "Perseverance", koji treba da sleti na Mars, i to u krater Jezero, koji je ime dobio po ovoj maloj općini u BiH.

  • Jeste li znali

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju u Jezeru, BiH, ali i svijetu, o čemu svjedoče brojni tekstovi u nekim od najpoznatijih svjetskih medija.

Tako BBC kao udarnu prenosi vijest da je ovo najambiciozniji projekt NASA-e u potrazi za životom na Marsu.

"Trebat će sedam mjeseci da rover stigne do kratera Jezero", piše BBC i objašnjava da je prije nekoliko milijardi godina u ovom krateru bilo jezero u kojem su možda postojali primitivni mikroorganizmi.

I portal "The Verge" prenio je informacije o lansiranju rakete, posebno naglašavajući da je događaj moguće pratiti uživo na YouTube kanalu agencije NASA.

"Techcrunch" prenio je na svom sajtu video lansiranja rakete, naglasivši da je rover koji će sletjeti u krater nazvan po opštini iz BiH, predstavlja veliki napredak u odnosu na rovere koje je američka agencija u svemir slala ranije.

CNN prenosi da su lansiranju prisustvovali i studenti Alex Mather i Vanessa Rupani, koji su dali ime roveru "Perseverance".

"'Perseverance' nosi imena 11 miliona ljudi koji su se prijavili na kampanju agencije NASA 'Pošalji svoje ime na Mars', kao i plaketu koja odaje počast medicinskim radnicima u svijetu koji se bore protiv pandemije koronavirusa, ali i neke umjetnine inspirisane nebom", piše CNN.

Zadatak rovera "Perseverance" je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru. Slijetanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine te povratak na Zemlju nakon dužeg perioda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...