"SB" U POSJEDU PISMA; MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: Pet najviših stranih dužnosnika upozorilo Dragana Čovića!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica američkog amabasadora u BiH Ellen Germain i zamjenik britanskog ambasadora u BiH Ruth Wiseman uputili su jučer pismo predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, u kojem mu zahvaljuju na pismu od 24. jula u kojem je izrazio zabrinutost za održavanje izbora u Mostaru i pozdravljaju njegov kontinuirani napor na ovom važnom pitanju i ponavljaju zahvalnost na pozitivnoj ulozi koju je odigrao prethodnih mjeseci u postizanju dogovora.

  • Mini market

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 11

„Održavanje ovih izbora dio je 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i jedno je od najvažnijih prioriteta u osnaživanju demokratije i vladavine prava u BiH.

Pored toga, drago nam je da vidimo da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i konačno usvojila Zakon o budžetu institucija BiH i internacionalnih obaveza BiH za 2020. godinu.

U vezi s odlukom Centalne izborne komisije o održavanju izbora u Mostaru, potcrtavamo da je CIK vezan uz Izborni zakon Bosne i Hercegovine, uključujući zakonski propisane rokove koji su nedavno određeni.

CIK je uzaludno pokretao ovo pitanje još 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH, kada je upozorio na rokove zadate Izbornim zakonom BiH, da ove rokove skrati ili da odobri CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene Izbornog zakona koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila 8. jula 2020. godine, nisu uključivale posebnu odredbu za odstupanje od ovog općeg pravila. CIK je, dakle, postupio u skladu sa zakonom i važno je da ta institucija neometano vrši svoju funkciju.

Sada je esencijalno da se izbori održe širom države u 2020. godini, uključujući i grad Mostar. Odluka da se izbori u Mostaru održe je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, hajde da se svi pozabavimo ovim demokratskim deficitom i osiguramo da se izbori dogode.

Mi vjerujemo da ćete se vi, zajedno s članovima HDZ-a, konstruktivno zalagati da se osigura bosanskohercegovačkim građanima pravo da učestvuju na izborima, dodijele sredstva CIK-u bez odlaganja i učine kontinuirani konkretni progres na putu u EU", stoji u njihovom pismu Draganu Čoviću, prenosi "Slobodna Bosna"

Podsjetimo, Čović je uputio navedenim zvaničnicima pismo 24. jula u kojem upozorava na potencijalne rizike kazavši da se od Grada Mostara pravi neoprostiv izuzetak. Njegovo pismo izazvalo je brojne reakcije, a oglasio se i CIK koji je kazao, kako se navodi i u odgovoru evropskih zvaničnika, da je od PSBiH tražio da se odrede o ovom pitanju kada budu usvajali izmjene Izbornog zakona BiH.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...