ŠVEDSKA UVODI NOVU MJERU KOJA ĆE BITI NA SNAZI SVE DO KRAJA GODINE: Pokažimo izdržljivost!

Mjera, kojoj je među ostalim svrha smanjiti gužve u javnom prijevozu, trebala bi pojednostaviti život onima koji moraju putovati na radno mjesto.

  • Svijet

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

 Švedska koja se izdvojila manje strogom strategijom borbe protiv koronavirusa, pozvala je u četvrtak na rad od kuće barem do Nove godine, dok je u zemlji prijeđen prag od 80.000 oboljelih.

Mjera, kojoj je među ostalim svrha smanjiti gužve u javnom prijevozu, trebala bi pojednostaviti život onima koji moraju putovati na radno mjesto.

Švedske vlasti trenutačno bilježe pad broja novooboljelih, posebno teških oblika covida-19 kojima je neophodna intenzivna njega.

Ali švedska Agencija za javno zdravstvo je upozorila da će se u slučaju porasta broja kontakata povećati opasnost novog širenja tokom jeseni.

“Uvijek smo pokušavali provoditi mjere na duge staze i pokazati izdržljivost u dugoročnom radu na pobjedi nad pandemijom”, istaknuo je glavni epidemiolog Anders Tegnell na konferenciji za novinare.

Od početka epidemiološke krize, zemlja je zabilježila 80.100 slučajeva covida-19, od kojih 318 u posljednja 24 sata.

U Švedskoj je od virusa ukupno umrlo 5.739 osoba, prema podacima švedskih vlasti. Za razliku od drugih evropskih zemalja, Švedska nikada nije odredila ograničenje kretanje svom stanovništvu a, škole su za mlađe od 16 godina cijelo vrijeme ostale otvorene, kao i kafići, noćni klubovi i restorani.

Agencija za javno zdravstvo brani taj pristup i odbacuje mjere koje su druge zemlje poduzele, smatrajući ih kratkoročnim i nesrazmjernim u odnosu na posljedice po društvo.

U Švedskoj je samo zdravstveno osoblje pozvano nositi zaštitne maske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...