HITLEROVE TAJNE AGENTICE – PROSTITUTKE: Trenirane su da izvuku sve važne informacije od klijenata, ali kada bi u sobu ušao on, sve bi stalo…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u berlinski “Salon Kitty”, u davnu 1930. godinu.

Upravo je te godine na berlinskoj adresi Giesebrechtstrasse 11. otvoren ugostiteljski objekt bezazlenog naziva “Salon Kitty”.

Ondje, u raskošnom interijeru skrivenom debelim baršunastim zavjesama, posjetioci su mogli uživati u ukusnim kolačima, probranim pićima i zgodnim damama. Radilo se, naime, o bordelu, koji je vrhunac popularnosti doživio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Od 1939. godine, ovim opskurnim mjestom upravljali su Reinhard Heydrich, šef Glavnog ureda sigurnosti njemačkog Reicha, i njegov podređeni Walter Schellenberg, mada je vlasnica formalno i dalje ostala madame Kitty Schmidt. Heydrich, glavni provodilac terora nacističke Njemačke, nije se upustio u ugostiteljski biznis iz hira. Bordel su, naime, često posjećivali strani ambasadori.

Nacisti su strpljivo prisluškivali korisnike usluga ove ustanove, a prostitutke, odabrane ljepotice, trenirane su da izvuku važne informacije od klijenata. Osim toga, svaka od devet soba bila je opremljena skrivenim prislušnim uređajima. Usluge djevojaka koristili su i istaknuti nacistički dužnosnici: poput ministra propagande Josepha Goebbelsa, koji bi ostavljao izdašne bakšiše, a najviše je volio gledati lezbijske akcije između plavokosih i prsatih dama.

I sam Heydrich, sretno oženjen čovjek, znao se tu i tamo počastiti kojom prostitutkom, a u tim trenucima prislušni uređaju su se isključivali. U bombardiranju 1942. godine, bordel je pretvoren u prah i pepeo, ali najstariji zanat na svijetu, u službi obavještajne zajednice nikada nije prestao raditi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...