TEŽAK UDARAC ZA DONALDA TRUMPA: Republikanski čelnici i odani saveznici okrenuli mu leđa, ništa od njegove ideje da se…

Američki predsjednik Donald Trump iznio je u četvrtak ideju o odgodi predsjedničkih izbora koji su zakazani za 3. novembar, ali su se dvojica čelnika njegovih republikanaca oštro usprotivila toj ideji, ustvrdivši da se izbori trebaju održati prema rasporedu.

  • Svijet

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je iz svog doma u Kentuckyju da se predsjednički izbori trebaju održati prema planu, dok je vođa republikanaca u Kongresu Kevin McCarthy Trumpovu ideju odbacio oštrijim jezikom. "Nikada u povijesti naših federalnih izbora nije se dogodilo da se oni ne održe. Trebamo održati izbore", rekao je McCarthy, inače odani Trumpov saveznik.

Trump je iznio svoju ideju mada mu ustav ne daje tu ovlast, a demokrati i neki njegovi republikanci osudili su taj potez kao pokušaj da se pažnja javnosti skrene s katastrofalnih ekonomskih vijesti.

Trumpova objava na Twitteru došla je u vrijeme kada se SAD suočava s najvećim krizama ove generacije: pandemijom koronavirusa koja je odnijela više od 150.000 života, recesijom izazvanom epidemijom i sa masovnim protestima protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Vlada je u četvrtak ujutro objavila da je američka ekonomija u najdubljoj recesiji od Velike depresije.

Trump, koji prema anketama gubi od demokratskog protukandidata Joea Bidena, rekao je da neće prihvatiti rezultate izbora koji uključuju dopisno glasanje, mjeru koju brojni promatrači smatraju ključnom za suzbijanje širenja virusa.

Ne nudeći nikakve dokaze, predsjednik je rekao da dopisno glasanje omogućava izbornu prevaru.

"S univerzalnim dopisnim glasanjem (tu ne mislim na one koji glasaju van mjesta prebivališta), izbori 2020. bit će najveća PREVARA&NAJNETAČNIJI izbori u povijesti. Bit će to velika sramota za SAD", napisao je Trump na Twitteru.

"Odgodimo izbore dok ljudi ne budu mogli glasati ispravno i sigurno??", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...