PRVI PUT NAKON 86 GODINA: U Aja Sofiji klanjan bajram-namaz, ovi snimci su obišli svijet… (FOTO)

U istanbulskoj džamiji Aja Sofiji klanjan je bajram-namaz prvi put poslije 86 godina.

  • Svijet

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Vjernici su morali poštivati mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa, među kojima su socijalna distanca, korištenje zaštitnih maski, vlastitih sedžada...

Prethodno je zbog pandemije koronavirusa u džamiji i njenoj okolici obavljeno čišćenje i dezinfekcija prostora uoči Kurban-bajrama, čije je obilježavanje počelo jutrošnjim klanjanjem namaza.

Od dana otvorenja Aja Sofije za molitve 24. jula, redovno su provođene aktivnosti čišćenja i održavanja pa je istanbulska ljepotica, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, bila spremna i za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina.

Nakon podne-namaza u četvrtak, obavljena je dezinfekcija unutrašnjeg i vanjskog prostora džamije. Pored toga, izvršena je i dezinfekcija prostora između Aja Sofije i Sultan Ahmedove džamije te je izvršena priprema za bajram-namaz. Nakon dezinfekcije, zidovi i tepisi u Aji Sofiji poprskani su ružinom vodom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje, kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja spomenute odluke Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije, i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će se brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

 Turska: U Aja Sofiji klanjan Bajram-namaz nakon 86 godina 

Izvor: Anadolija

 Turska: U Aja Sofiji klanjan Bajram-namaz nakon 86 godina 

Izvor: Anadolija

 Turska: U Aja Sofiji klanjan Bajram-namaz nakon 86 godina 

Izvor: Anadolija

 Turska: U Aja Sofiji klanjan Bajram-namaz nakon 86 godina 

Izvor: Anadolija

 Turska: U Aja Sofiji klanjan Bajram-namaz nakon 86 godina 

Izvor: Anadolija

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...