ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI BILLA CLINTONA: Poslije četiri viskija, Milošević je dao više nego što je iko očekivao!

S dokumenata iz vremena kada je Bill Clinton bio predsjednik, nedavno je skinuta oznaka tajnosti pa su u javnost isplivali detalji sa mnogih važnih dešavanja u to vrijeme, među kojima je i čuveni sastanak u Dejtonu, na kojem se rješavala sudbina Goražda i Sarajeva.

  • Mini market

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 4

Mediji u susjednoj Srbiji šokirani su razgovorima koje je Milošević vodio s bh. delegacijom oko Sarajeva i koridora za Goražde. O tome je svojevremeno detaljno u "Slobodnoj Bosni" pisao nekadašnji član Predsjedništva BiH Ivo Komšić, a njegovo svjedočenje potpuno se poklapa s tajnim dokumentima Billa Clintona. 

Ako je suditi prema onome što tamo piše, samo dva sata razgovora i četiri viskija bili su dovoljni da smekšaju tadašnjeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića da napravi ustupak u razgovorima o Sarajevu i koridoru za Goražde. 

I ne samo to, Milošević je organizovao i večeru na kojoj su se posluživali jastozi i na kojoj je razmjenjivao viceve sa predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Dokumenti su mahom slani Tonyju Lakeu, tadašnjem bivšem Clintonovom savjetniku za nacionalnu sigurnost. Pisao ih je uglavnom John Karick, saradnik Richarda Holbrookea koji je vodio pregovore u Dejtonu. 

- Prošle noći proveo sam dva sata u našoj sobi sa mapama gledajući u istaknut detalj oko Goražda. Poslije četiri viskija, Milošević je ponudio više od očekivanog za koridor ka Sarajevu. Manje od prijedloga Kontakt grupe, ali bolje od prethodne opcije. Reakcija Harisa (Silajdžića, prim. aut.) bila je oprezno pozitivna, a detalje sada pregledaju bošnjački eksperti za mape - stoji u izveštaju iz 17. novembra 1995.

Iste večeri Milošević je pozvao delegaciju SAD-a na luksuznu gozbu. Obećao je da će poslužiti jastoge.

- Milošević je pozvao delegaciju SAD-a na još jednu večeru. Spirou je obezbijedio jastoge (Chris Spirou, savjetnik srpske delegacije u Dejtonu, prim. aut.). Prihvatili smo. Neko i to mora da radi - zabilježeno je u dokumentima.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...