NOVI POTRES NA TRŽIŠTU: Cijene nafte porasle zbog nastavka slabljenja dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu su mjesečnog dobitka, poduprte slabijim dolarom zbog zabrinutosti za oporavak američke privrede, dok koronavirus pustoši najveću svjetsku ekonomiju i najvećeg naftnog potrošača.

  • Ekonomija

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 43 centa, na 43,37 dolara. U prethodnom danu je opala za 1,9 posto nakon što je dotaknula najniži nivo od 10. jula. Na američkom tržištu barel se prodavao po 36 centa višoj cijeni, od 40,28 dolara, dok je u prethodnom danu potonuo za 3,3 posto, također nakon najnižeg nivoa od 10. jula.

Cijena sirove nafte na londonskom tržištu bila je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom trećeg zaredom te je na oba tržišta u plusu u odnosu na niske nivoe u aprilu, kada je veći dio svijeta bio pod zaštitnim mjerama zatvaranja zbog korone.

Dolar nastavio dramatičan pad

Dolar je u petak nastavio dramatično padati i na putu je svog najvećeg mjesečnog pada u deceniji, nakon vijesti objavljene u četvrtak da se američki bruto domaći proizvod srušio za 32,9 posto na godišnjem nivou. To je najveći pad ekonomskih aktivnosti od kada su se počeli bilježiti podaci, odnosno od 1947. godine.

"Globalni poticaji i slabi dolar nastavit će podržavati cijene nafte s obzirom na to da se nafta smatra zaštitom u vrijeme inflacije", rekao je Keshav Lohiya iz "Oilyticsa".

Strah od novih zatvaranja

Na svjetskom nivou, ekonomski izgledi ponovo su se smanjili, jer pandemija koronavirusa povećava rizik da će doći do ponovnih zatvaranja i prijeti svakom oporavku, pokazuje istraživanje Reutersa u koje je bilo uključeno više od 500 ekonomista.

Slabije rafinerijske marže u cijelom svijetu, niža potražnja za kineskom naftom i visoke zalihe sirove nafte pritišću, pak, cijene nafte, rekao je Lohiya.

OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak zbog praznika u muslimanskom svijetu.

(SB/Index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...