VIJESTI ZA MUŠTULUKA: Sattler otkrio sjajne informacije za građane BiH

Način da BiH osigura ista prava, mogućnosti i uživanja kao što imaju građani Evropske unije je provođenje jasno zacrtanih mjera na putu ka članstvu u EU, poručuje Sattler i objašnjava da moramo posložiti prioritete:

  • Politika

  • 31. Jul. 2020  

  • 1

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler je u svom blogu zaključio da iako u Bosni i Hercegovini postoji beznađe i iako političari Mišljenje Evropske komisije ne vide zaista kao prioritet, ova država se ipak pomjera na svom putu, ka naprijed.

Evropski lideri su prošle sedmice postigli konsenzus o ambicioznom planu za oporavak njihovih ekonomija pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Njemačka je 1. jula preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije pod motom ‘Zajedno za oporavak Evrope’. Zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina, tvrdi Sattler će biti uključeni u taj oporavak kroz grantove i zajmove.

U narednih šest mjeseci, Komisija će predstaviti ekonomski i investicijski plan za region koji će obuhvatiti, između ostalog, i podršku za infrastrukturu, javne usluge i otvaranje novih radnih mjesta.

Način da BiH osigura ista prava, mogućnosti i uživanja kao što imaju građani Evropske unije je provođenje jasno zacrtanih mjera na putu ka članstvu u EU, poručuje Sattler i objašnjava da moramo posložiti prioritete:

“Iako priznaju prednosti članstva u EU, čini se da domaći političari ponekad misle da bi korake potrebne za pridruživanje Uniji trebali poduzeti tek nakon rješavanja nekih naizgled važnijih pitanja. Iz tog razloga, provedba ključnih reformi koja zahtijeva predan i kontinuiran rad najčešće biva potisnuta na margine političkog djelovanja”.

Objašnjava i da razumije beznađe građana Bosne i Hercegovine u pogledu evrointegracija, ali i da je takva percepcija pogrešna.

“Nakon mjeseci, pa čak i godina, bez ikakvog stvarnog i trajnog napretka, građani vjeruju da članstvo više nije realna mogućnost, da je Bosna i Hercegovina propustila voz i da ostatak Evrope nastavlja dalje bez ove zemlje.

Zapravo je vrlo realno da Bosna i Hercegovina sebi postavi za cilj kandidatski status. Ono što je potrebno je fokus na listu obaveza koje BiH treba ispuniti na ovom evropskom putu, odnosno, 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije”.

“Početkom sedamnaestog vijeka, nakon što je Galileo prvobitno popustio svojim inkvizitorima u doba Renesanse i odbacio revolucionarne (i ispravne) nalaze svojih naučnih istraživanja, navodno je za Zemljinu orbitu oko Sunca utvrdio ‘eppur si muove’ (Ipak se kreće!). Danas, bez obzira na poteškoće kroz koje je Bosna i Hercegovina prošla i uprkos ogromnim izazovima usljed pandemije, za putanju prema EU može se reći da se ipak nastavlja, i to bez obzira na neodređenost nekih lidera. Nastavlja se jer je to ispravno za zemlju i njene građane”, napisao je Sattler u svom blogu.

On suptilno poručuje da politički lideri u BiH moraju imati isto zajedničko djelovanje u pogledu napretka države kao što su ga imali “u izvršenju priprema neophodnih za prihvat miliona eura pomoći Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija”.

Sattler kaže da je do konkretnih pomaka došlo nakon što je Predsjedništvo BiH preuzelo aktivnu ulogu u unaprijeđenju evrointegracijskog procesa, a da je pravi primjer toga omogućavanje Mostarcima da ove godine izađu na lokalne izbore.

“Ovo je godina koju će svako od nas pamtiti do kraja života”, poruka je Sattlerova.

Vjeruje da, uprkos nedaćama, BiH i njeni građani imaju snagu da nadvladaju poteškoće.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...