DRASTIČNO SE POVEĆAVA BROJ OBOLJELIH U SARAJEVU, ZARAŽENI I DOKTORI: U izolatorij Podhrastovi primljeno dijete od 14 godina i žena u 35. sedmici trudnoće

Podsjetimo, u posljednja 24 sata četvero pacijenata preminulo je od koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

  • Vijesti

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

U posljednjim testiranjima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo na prisustvo koronavirusa registrovan je 61 novi slučaj zaraženosti u Sarajevu, potvrđeno je s KCUS-a

Tri pozitivna uzorka su iz Cazina i Sanskog Mosta, dva iz Zenice i jedan iz Velike Kladuše, Žepča, Vareša, Breze i Ključa.

Istovremeno, dijete od 14 godina primljeno je na Podhrastove. Osim što je pozitivno na koronu, ima i hroničnu bolest. Očekuje se da u izolatorij stigne i žena u 35. sedmici trudnoće.

– Pozitivan nam je još jedan tehničar, sutra testiramo 3 doktora i jos 2 tehničara iz kontakata. Ukupno imamo 46 pozitivnih uposlenika KCUS-a – kazala je za Faktor prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Ona je uputila apel bh. građanima.

- Trenutna situacija je izuzetno ozbiljna. Očigledno je da se krećemo prema lošem scenariju. Mjere zaštite koje bi građani morali poštivati bi, zaista, morale biti striktno poštivane. Maske nositi propisno, na nosu i ustima, prati ruke vrlo često i temeljito tekućom vodom i sapunom, poštivati fizičku distancu od 2 metra.

Molim građane da ne improviziraju i ne nose one prozirne maske koje su fiksirane na bradi jer one ne štite. Dapače, one sakupe sve ono što oni ne bi trebalo da udahnu. Radi se o virusu koji se kapljično prenosi vazduhom i moraju imati prekriven nos i usta. Dakle, bolje je nositi prozirni vizir, štit preko cijelog lica od one male prozirne maskice sa brade. Maske se ne nose radi forme.Znači, nema smisla držati masku na podbratku, ili samo na ustima a sa otkrivenim nosom ili još najbesmislenije, nositi masku u ruci. Pravilno postavljena maska je odlična zaštita – naglasila je prof.dr. Izetbegović.

Također, moraju se poštivati i sve druge propisane mjere.

- Izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima. I na otvorenom nositi maske ako ima više osoba u okruženju – poručila je Izetbegović.

Na žalost, četrnaestogodišnje dijete primljeno je na Podhrastove.

Dijete je pozitivno na COVID-19 i ima hronično oboljenje. 

Podsjetimo, u posljednja 24 sata četvero pacijenata preminulo je od koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...