U OKTOBRU POČINJE IZGRADNJA VE GREBAK KOD NEVESINJA: Njemački investitor ulaže 130 miliona KM

Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdata koncesija.

  • Ekonomija

  • 31. Jul. 2020  31. Jul. 2020

  • 0

 Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj, trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaliteta budućeg vjetroparka. Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Repzblici Srpskoj u ovoj godini u vrijednosti od 130 mil KM, izvijestio je RTRS.

Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdata koncesija. Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru. 

- Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS. U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka. 

- Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uslovi izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu - istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak. Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavat časova struje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...