UPRKOS KORONAVIRUSU: U Hrvatskoj umrlo gotovo 1.000 ljudi manje nego lani

Podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske govore kako nisu zabilježena znatnija odstupanja broja umrlih u odnosu na promatrani period prošlih godina.

  • Društvo

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Ukupan broj umrlih u Hrvatskoj u periodu od januara do juna 2020. opao je za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 985 manje, objavio je Državni zavod za statistiku u upravo objavljenom dokumentu pod nazivom: “Učinci pandemije bolesti Covid-19 na društveno-ekonomske pokazatelje”.

Kako navode, podaci pokazuju da, uprkos pandemiji bolesti Covid-19, nisu zabilježena znatnija odstupanja ukupnog broja umrlih u odnosu na promatrani period prethodnih godina.

U junu 2020. zabilježen je porast broja umrlih osoba, i to za osam posto u odnosu na juni 2019., odnosno bilo je 300 umrlih više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Podsjećamo, nedavno je i "Slobodna Bosna” analizirala podatke o ukupnom boju umrlih u Federaciji BiH i došla do istovjetnog zaključka, da pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost u Federaciji BiH. Dapače, smrtnost je smanjena, i to za 10 posto!

U martu ove godine, u Federaciji BiH umrla je ukupno 1.651 osoba, dok su u martu prošle godine umrle 1.833 osobe, što je čak 10 posto više. Izračunali smo i prosjek za proteklih pet godina, ne računajući 2020. godinu. Tako smo ustanovili da je svake godine u martu, u prosjeku, umiralo 1.935 osoba, što je za 284 osobe ili skoro 15 posto više od broja umrlih u jeku pandemije koronavirusa u martu ove godine.

Ukupan broj umrlih u Federaciji BiH:

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...