POTREBNA JE SAMO DOBRA VOLJA: Građani BiH bez ikakvih uslova mogu putovati u ove tri države...

Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prijelazi u zračnom, drumskom i morskom saobraćaju.

  • Hronika

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Građani BiH u jeku pandemije koronavirusa bezuslovno mogu da putuju u Tursku, Srbiju i Bugarsku, dok im je za putovanje u Albaniju neophodna samo potvrda o raspoloživosti smještaja tokom boravka u ovoj zemlji.

Podaci su ovo Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je za "Nezavisne novine" navelo da bh. građani prilikom putovanja u navedene zemlje nisu dužni da imaju negativan test na koronavirus niti da idu u izolaciju.

"Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prijelazi u zračnom, drumskom i morskom saobraćaju. Nakon slijetanja u Tursku, obavezno će se svima mjeriti temperatura. Testovi će se besplatno obavljati svima koji pokažu simptome", naveli su u Ministarstvu.

Dodali su da su ponovo uspostavljeni letovi na relaciji Istanbul - Sarajevo.

Bosanskohercegovačkim građanima dozvoljen je ulazak i tranzit u Bugarsku, ali ako građani BiH dolaze sa prostora Švedske, Velike Britanije i Portugala s ciljem ostanka u Bugarskoj, obavezna je izolacija od 14 dana.

"Ako državljani BiH iz ovih zemalja tranzitiraju kroz Bugarsku zbog povratka u BiH, izolacija nije potrebna", rekli su u nadležnom ministarstvu.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, građani BiH mogu da uđu uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Pored toga, pri ulasku u Sjevernu Makedoniju neophodna je i popunjena izjava s ličnim podacima o mjestu i vremenskom periodu boravka", naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da pri ulasku u Crnu Goru državljani BiH mogu priložiti i ELISA test na Covid-19, koji je uradio akreditovani laboratorij.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...