DUG PREDUZEĆA ZA PDV, AKCIZE I CARINE SKORO 550 MILIONA KM: Ovo su najveći dužnici...

Dug preduzeća po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), akcize i carine u BiH na kraju jula iznosio je skoro 550 miliona maraka i manji je za oko 40 miliona u odnosu na isti period 2019. godine.

  • Ekonomija

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je ukupan dug poreznih obveznika 29. jula ove godine iznosio 549,10 miliona maraka.

"Dugovanja po osnovu PDV-a, akciza i carina u julu prošle godine iznosila su 588,39 miliona KM. U odnosu na date parametre, evidentno je da je došlo do smanjenja duga u ovoj godini", naveo je Kovačević.

Uprava za indirektno oporezivanje već duže objavljuje listu najvećih dužnika, a na najnovijem spisku prvo mjesto zauzima preduzeće GRAS iz Sarajeva, čiji dug za PDV i akcize iznosi 22,32 miliona maraka. Odmah iza njih nalazi se “Bosmal” iz Sarajeva, čija dugovanja iznose 9,62 miliona, a treća pozicija pripada preduzeću “Monter&Ko” iz Brčko distrikta, koje za PDV i akcize duguje 7,65 miliona.

Na četvrtom mjestu su Robne rezerve FBiH koje imaju dugovanja od 6,26 miliona, a na petom preduzeće “Bob-pro” iz Čitluka s dugom od 5,92 miliona maraka po osnovu poreza i akciza.

Kada je riječ o carinama, tu listu predvodi Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente, čija dugovanja iznose 25,66 miliona, dok “Euro lab” iz Banje Luke duguje 4,01 milion maraka. Na trećem mjestu je sarajevsko preduzeće “Centrum bus” sa dugom od 3,71 milion iz carinskog postupka.  Slijedi ih “Vimar” iz Visokog s dugom od 2,52 miliona maraka te “Ogul” iz Kiseljaka, koji ima dugovanja nešto manja od milion maraka, odnosno 971,729 KM.

U UIO-u su podsjetili da su se, nakon što je početkom 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, stekli uslovi za javno objavljivanje naziva dužnika koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, akcize i carine.

"Pored javne objave dužnika, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na pet posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja izmirenja obaveza", podsjetili su u UIO-u, prenosi "Avaz".

Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju, treba da uplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza.

Na listama UIO-a nalaze se svi dužnici čiji je dug veći od 25.000 KM. Takvih je na listi dužnika za PDV i akcize 2.249, dok je na listi carinskih dužnika 88 obveznika.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...