ŽESTOK SUKOB EPIDEMIOLOGA U SRBIJI: Zašto se broj zaraženih znatno umanjuje i ko ne sluša savjete WHO-a?

Ime doktora Zorana Radovanovića u Srbiji se izgovara s poštovanjem. Danas penzionisani profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu smatra se jednim od najistaknutijih stručnjaka iz područja epidemiologije i preventivne medicine.

  • Regija

  • 01. Avg. 2020  01. Avg. 2020

  • 0

Sukobljavanja među epidemiolozima ne prestaju te je, nakon dr. Predraga Kona, na konstataciju dr. Zorana Radovanovića da Srbija treba da traži pomož od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), odgovorila i dr. Darija Kisić-Tepavčević.

Radovanović je, inače, rekao da je u Srbiji svakog dana sve više zaraženih koronavirusom, da je službeni broj umrlih i zaraženih višestruko umanjen u odnosu na onaj stvarni, a pri tome je i neke kolege, koji ga redom smatraju svojim mentorom, prozvao za "moralni pad".

 - Tu ima tako mnogo muljanja, ali zna se da je broj višestruko umanjen, i broj umrlih i broj oboljelih u Srbiji, zna se kako to treba biti i to je sve jasno. To je moralni pad mojih kolega - zaključio je Radovanović.

U objavi na Facebooku, dr. Radovanović istaknuo je da se Krizni štab više puta tokom trajanja pandemije koronavirusa oglušio o preporuke WHO-a te da je potrebno da se “kao razuman izlaz nameće okretanje WHO-u, uz molbu da im pošalje tim eksperata”.

– Ne znaju oni mnogo više od nas, ali imaju autoritet i oreol nepristrasnosti pa bi se njihova riječ prihvatila. Takav pristup pokazivao se u prošlosti djelotvornim, od suzbijanja pegavca prije mnogo decenija, preko borbe protiv variole 1927, do skorašnjih sličnih posjeta. I naši stručnjaci su često putovali po svijetu u svojstvu eksperata, pa poziv ne treba shvatiti kao slabost, već kao međunarodnu saradnju – napisao je Radovanović.

Kao dr. Kon prije nje, i dr. Kisić-Tepavčević je, tokom gostovanja u emisiji "Fokus" na televiziji B92, istaknula da je Srbija u stalnom kontaktu sa WHO-om.

– Sve odluke koje je donosio i donosi Krizni štab, zasnovane su na isključivo epidemiološkim pokazateljima u datom momentu i sve odluke su bile na nivou preporuka. Što se tiče iskaza profesora Radovanovića, prvo se trudite da ne slušate različite iskaze, jer se trudite da radite svoj posao. Međutim, kada se to ponavlja, ne možete da ne čujete i da vas ne pogodi. Ispada da su ljudi u Kriznom štabu slučajno izabrani i nemaju nikakve kompetencije. Profesor Radovanović zna kompetencije svakog člana Kriznog štaba – rekla je doktorica i dodala da je profesor Radovanović otišao u penziju kao profesor Instituta na kom ona trenutno radi.

Epidemiolozi koji su dio Kriznog štaba, iskoristili su ovu priliku i da naglase da je dr. Radovanović već tri decenije izvan zdravstvenog sistema.

– On je više od 30 godina van zdravstvenog sistema. Kritikovati je lako. Kritika je dobra ukoliko je produktivna, ali ovakav način iznošenja neistina i poluinformacija je nešto što negativno može da utiče na sve, jer unosi jednu vrstu nepovjerenja. Kada je riječ o pozivu na saradnju sa SZO-om, to je nešto što se podrazumijeva. Imamo kontinuiranu saradnju i edukaciju u oblasti pandemija sa SZO-om. Mnoge moje kolege i ja u posljednjih četiri-pet godina imamo sve njihove diplome kada je riječ o spremnosti na reagovanje u pandemijskim situacijama – kaže Kisić-Tepavčević.

Ona je istaknula da je dio rutinskog posla i aktivnosti biti u svakodnevnom kontaktu sa WHO-om te da je Srbija prošle godine bila pozvana u Washington kao primjer dobrog reagovanja i dobre prakse kada je riječ o epidemiji malih boginja i dodala da su i prošle sedmice održani sastanci s direktnim predstavnicima WHO-a.

Kisić-Tepavčević kaže da s Uredom WHO-a u Srbiji imaju veoma dobru saradnju, kao i sa šefom Ureda Ivanušom.

– Kolege iz SZO se uvijek trude da nam pomognu u svim segmentima. Na početku epidemije, a prije proglašenja pandemije, testovi na koronu nisu postojali, a kada su se pojavili prvi testovi, Srbija ih je dobila kao donaciju – naglašava ona.

Doktorica napominje da na početku epidemije, a prije proglašenja pandemije testovi na koronu nisu postojali, a da je Srbija prve testove dobila kao donaciju.

– Na tržištu nisu bili dostupni. Od samog početka, uz veliku pomoć SZO-a imali smo testove i poslije, kada su bili dostupniji, trudili smo se da ih nabavimo koliko možemo – ističe Kisić-Tepavčević.

Kisić-Tepavčević je rekla i da se iznova ponavljaju informacije koje nisu zasnovane ni na dokazima niti na istini.

– Više puta smo rekli, apsolutno svaki član Kriznog štaba donosio je odluke isključivo bazirane na aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nismo učestvovali niti mislimo da postoji ikakvo obmanjivanje u vezi s bilo čim. Od samog početka smo bili u medijima svakodnevno i dijelili sve informacije, a često nismo znali odgovore na pitanja i to otvoreno kažemo. I to smo shvatili kao bitan dio našeg rada. Pokazano je da ove mjere spašavaju život i upravo nam iskustva iz Kine to neprestano pokazuju – objasnila je doktorica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...