"I DESNA I LIJEVA HRVATSKA POLITIKA...": Logoraši Mostara uputili apel Zoranu Milanoviću da odustane od...

Udruženje logoraša Mostar u ime, kako su kazali, žrtava, pozvalo je jučer predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od odlikovanja generala Zlatana Mije Jelića na obilježavanju godišnjice “Oluje”, 4. augusta.

  • Politika

  • 02. Avg. 2020  02. Avg. 2020

  • 1

Tada bi, kako je najavljeno, visoka državna priznanja susjedne zemlje trebala bit dodijeljena ratnim zapovjednicama četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije Herceg-Bosne, uključujući i Jelića.

Mostarski logoraši su nemalo iznenađeni viješću da se predsjednik Hrvatske opredijelio za ovaj čin budući je Jelić bjegunac od bh. zakona, te ga Tužilaštvo BiH tereti za teške ratne zločine nad Bošnjacima Mostara, o čemu smo detaljno pisali.

"Vjerujemo da će predsjednik Milanović tim simboličnim gestom odustajanja od najavljenog priznanja poručiti da se zločin, ipak, ne isplati, te da osuđuje zločine pa makar dolazili i od pripadnika njegovog naroda. Osuđivati druge za počinjene zločine, a pri tome odbijati da se osude zločinci iz vlastitog naroda, te iste ne procesuirati, jeste jedan licemjeran čin koji narušava ugled jednog proevropskog političara za kakvog smatrali novoizabranog predsjednika Hrvatske, pa makar mu se i fućkalo za reakcije iz Bosne i Hercegovine", kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logora Mostar.

Kako prenose hrvatski mediji, odlikovanja će 4. augusta u Kninu biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade „Bruno Bušić“, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade „Jastrebovi generalu“ Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade „Sinovi Posavine“ brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, što je upravo Jelić.

"I pored našeg očekivanja da će novi predsjednik Republike Hrvatske suočiti se sa činjenicom da su pojedinci iz naroda kojem pripada počinili zločine u Bosni i Hercegovini, doživjeli smo razočarenje činjenicom da je na čelu nam susjedne države ponovo sljedbenik tzv. velikohrvatske politike koja je otvoreno pretendovala na dijelove teritorija naše zemlje. Neshvatljivo je da se odlikuje osoba koja je svojim djelovanjem prouzrokovala veliki broj žrtava, posebno logoraša koji su bili zatvoreni u logorima tzv. HZHB i koja je bjegunac pred zakonima države Bosne i Hercegovine", kazao je Hajdarović, piše Radiosarajevo.ba.

Podsjećaju da je mnogo optuženika za ratne zločine u Bosni i Hercegovini našlo sigurno utočište upravo u susjednoj Hrvatskoj, gdje, kako ističu, kod velikog dijela političara i dalje živi ideja o oživljavanju HZHB.

"Često se prikazujući svijetu kao država koja promiče ljudska prava, Hrvatska postupcima svojih predsjednika i premijera vlada upravo pokazuje suprotno. Zatvarajući oči pred presudom Haškog tribunala za 'udruženi zločinački poduhvat', hrvatska politika, i ona desna, ali i lijeva je pokazala da ne poštuje žrtve prouzrokovane pokušajem stvaranja jedne paradržavne tvorevine. Također, pokazala da će proći još mnogo godina dok isti ne dožive katarzu i osude sve zločine napravljene zarad te ideje", zaključio je prvi čovjek Udruženja logoraša Emir Hajdarović.

Zanimljivo je da je Milanovićeva odluka donesena samo nešto više od mjesec dana nakon što je Sud BiH prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je „nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu“, ali procedura ustupanja još traje, što je nedavno potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

(SB/Hayat.ba) 

  •  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...