LAKO SE MOŽE RASPASTI: Zašto gume češće pucaju preko ljeta?

Napuhujte gume do preporučene vrijednosti navedene na pločici s informacijama o gumama.

  • Auto

  • 02. Avg. 2020  02. Avg. 2020

  • 0

Pucanje guma se može dogoditi u bilo koje godišnje doba, ali su tome posebno sklone preko ljeta. 

Tijekom vožnje bočne stijenke guma se savijaju te je površina gume na asfaltu veća, dolazi do povećanog trenja, što povisuje njihovu temperaturu. Ako je tlak u gumi u skladu s propisanim, tada je stvorena toplina minimalna. No, ako je tlak u gumi nizak, bočne stijenke su mnogo fleksibilnije, dijelom naliježu na asfalt i stvaraju puno više topline.

Ako se u jednadžbu ubaci visoka temperatura asfalta, guma se lako može raspasti. 

Dakle, napuhujte gume do preporučene vrijednosti navedene na pločici s informacijama o gumama koja se nalazi najčešće na vratima vozača ili u priručniku za upotrebu vozila. 

Pregled guma preporučuje se barem jedanput mjesečno, a svaka od njih mora biti pravilno napuhana i ne smije imati oštećenja. 

Također, najbolje je provjeriti tlak u gumama kada je automobil hladan, odnosno ako nije vožen ili je vožen na kratkoj udaljenosti. S dužom vožnjom može se poremetiti tlak guma.

(Index.hr/Revija HAK) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...