KRATKO I JASNO: "Milanoviću se 'fućka' za evropske vrijednosti, Hrvatska veliča ratne zločince"

Reakcije na dodjelu odlikovanja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Zlatanu Miji Jeliću, optuženom za ratne zločine na području Mostara i bjeguncu od pravde, još uvijek pristižu iz BiH, a reagovao je i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

  • Politika

  • 02. Avg. 2020  02. Avg. 2020

  • 1

Pivić je kazao da se ovim činom nastavlja politizacija ratnih zločina od Hrvatske.

"Početkom oktobra 2018. godine je protuzakonito Hrvatskoj od Bosne i Hercegovine izručen Marko (Maka) Radić kako bi kaznu zatvora izdržavao u Hrvatskoj, a nakon čega je Županijski sud donio odluku kojom je prepolovio kaznu zatvora Radiću, pa se isti brzo našao na slobodi", izjavio je Pivić.

Dodao je da su neki taj čin pokušali opravdati pozivajući se na sporazum između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o ovim pitanjima, a upravo je, prema njegovim riječima, tim sporazumom izričito zabranjeno izručenje vlastitih državljana, a Radić je državljanin Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na navedeno, kao i odluku Županijskog suda kojim se preinačuje – drastično smanjuje kazna Radiću, može se opravdano smatrati da je takvo postupanje suprotno Evropskoj konvenciji o transferu osuđenih lica čiji je cilj postizanje pravde i resocijalizacija osuđenika, što u konkretnom slučaju nije postignuto. Ovakvim i sličnim potezima Hrvatska šalje poruku da zločini ne samo da neće biti kažnjeni, nego će biti i nagrađeni, odlikovani, sakriveni i to od režima koji očigledno nastavlja politiku njihovih prethodnika – kaže sagovornik.

U nastavku Pivić je uputio pitanje i zašto Evropska unija toleriše odnos Hrvatske prema ratnim zločincima?

"Uzimajući u obzir prethodno navedeno dolazimo i do odluke Milanovića da nagradi optuženog Jelića i postavlja se pitanje zašto se odnos Hrvatske, koja je članica Evropske unije, prema ratnim zločinima toleriše od EU, iako je suprotna svim načelima za koje se zalaže Evropska unija u ovoj oblasti. Naime, ukoliko Hrvatska i njena politika zaista baštine antifašitičke i europske vrijednosti potrebno je da pokaže opredjeljenost za procesuiranje svih zločina, poštujući osnovne principe međunarodnog prava i odluke drugih sudova. Trenutno sa opravdano može zaključiti da Hrvatska odnosno njen predsjednik Zoran Milanović dodjelom nagrada optuženom zločincu veličaju ratne zločine nagrađujući iste, umjesto da stvore uslove za procesuiranje istog i njegovo adekvatno kažnjavanje. Milanoviću se ‘fućka’ za antifašistiške, civilizacijske i evropske vrijednosti", pojašnjava zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Na kraju je upitao šta žrtve mogu očekivati imajući u vidu kako je pred hrvatskim pravosuđem završio slučaj Radić, kada kada predsjednik te države nagrađuje takvu osobu, umjesto da je izruči.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...