NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNIJENJA: Biden u prednosti ispred Trumpa

Istraživanja javnog mnijenja provedena u julu širom SAD-a, na predsjedničkim izborima daju znatnu prednost kandidatu demokrata Josephu Bidenu, u odnosu na aktuelnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa, prenosi portal Demostat.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Online istraživanje, koje je proveo Ipsos, a čiji je naručilac Reuters, provedeno je u periodu od 27. do 29. jula i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 posto je izrazilo podršku Bidenu, dok je prednost Trumpu dalo 38 posto anketiranih.

Druga anketa, također online, koju je uradio YouGov (naručilac nije naveden), u istom periodu obuhvatila je 1.260 registrovanih birača, od čega je 49 posto podržalo Bidena, a 40 posto Trumpa. YouGov je ranije u julu proveo još nekoliko istraživanja na istu temu. Ilustracije radi, online anketa YouGova koju je naručio "Economist", rađena je od 19 .jula do 21. jula, a učestvovala su 1.222 registrovana birača. Za Bidena se izjasnilo 48 posto ispitanika, a za Trumpa 41 posto njih.

Istraživanje javnog mnijenja Pulse Opinion Research, a čiji naručilac je Rasmussen Reports, provedeno je u periodu između 22. jula i 28. jula. Istraživanje je rađeno na dva načina - metodama interaktivnog glasovnog odgovora (IVR) i online, a učestvovalo je 2.500 potencijalnih birača, od čega je 48 posto podržalo Bidena, a 42 posto Trumpa.

Popularnost predsjedničkih kandidata prošlog mjeseca istraživao je i Optimus. U online anketi, čiji naručilac nije naveden, učestvovalo je 914 potencijalnih birača. Istraživanje je provedeno u periodu od 24. do 28. jula, a 48 posto anketiranih izjavilo je da podržava Bidena, dok je 40 posto podržalo Trumpa.

Na listi “istraživača” našao se i Change Research. Online anketa, čiji naručilac nije predočen, rađena je između 24. jula i 26. jula. Učestvovalo je 1.039 potencijalnih birača, a rezultat glasi: Biden 51 posto, Trump 42 posto.

Iako rezultati julskih istraživanja sugerišu Bidenovu izbornu pobjedu, Demostat u tekstu ističe da je rano za donošenje konačnih zaključaka, jer primjeri iz kampanje 2016. pokazuju da se Trumpovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i online.

(Vijesti.ba/Beta) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...