KORONA OSTAVILA BEZ POSLA MATIČARE I SUDIJE : Drastično smanjen broj sklopljenih i razvedenih brakova!

Zahvaljujući Federalnom zavodu za statistiku, naš portal je došao do pouzdanih podataka o broju umrlih osoba u prvih pet mjeseci ove godine te do podataka o broju novosklopljenih brakova i brakorazvodnih parnica. Te smo podatke uporedili s istim razdobljem protekle godine i došli do zanimljivih zaključaka...

  • Društvo

  • 03. Avg. 2020  03. Avg. 2020

  • 0

Kada se pojavila početkom marta u Hrvatskoj, a potom i u BiH, o pandemiji koronavirusa govorilo se i pisalo kao o kugi modernog doba, koja masovno odnosi ljudske živote. No, istraživački tim „Slobodne Bosne“ došao je do šokantnog saznanja: uporednom analizom statističkih podataka utvrdili smo nepobitnu činjenicu da pandemija koronavirusa uopće nije povećala smrtnost u Federaciji BiH nego je, naprotiv, smrtnost značajno smanjena!

U prvih pet mjeseci ove godine, u Federaciji BiH umrle su ukupno 8.444 osobe, dok su u istom periodu prošle godine umrle 9.934 osobe, što je za 1.490 osoba više.

Činjenica da je u prvih pet mjeseci ove godine smanjen broj umrlih osoba može se objasniti smanjenim brojem ubistava, samoubistava i smrti izazvanih saobraćajnim nesrećama.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila globalnu opasnost od koronavirusa (pandemiju), Vlada Federacije BiH proglasila je 16. marta stanje prirodne nesreće i u okviru toga uvela rigorozne mjere zaštite, uključujući i policijski sat i potpunu zabranu kretanja osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina. Zahvaljujući tome, društveni i ekonomski tokovi su, praktično, zaustavljeni. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća, ubistava i samoubistava, što je utjecalo na smanjenje ukupnog broja mrtvih.

Zanimljivo, do sličnih rezultata došao je i državni statistički zavod susjedne Hrvatske. Ukupan broj umrlih u Hrvatskoj u periodu od januara do juna 2020. također je manji nego u istom periodu prošle godine, i to za 985 osoba.

Hrvatski zavod za statistiku uradio je šire istraživanje pod nazivom: “Učinci pandemije bolesti Covid-19 na društveno-ekonomske pokazatelje” i u tom istraživanju se nalazi ovaj šokantni podatak o smanjenoj smrtnosti u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine.

Kako navode, podaci pokazuju da, uprkos pandemiji bolesti Covid-19, nisu zabilježena znatnija odstupanja ukupnog broja umrlih u odnosu na promatrani period prethodnih godina.

Osim evidentne činjenice da je broj umrlih u Federaciji BiH smanjen u ovoj godini, mogu se uočiti još dva jako zanimljiva trenda. Prema statističkim podacima, broj sklopljenih brakova u prvih pet mjeseci u Federaciji BiH skoro je tri puta manji u poređenju s istim periodom prošle godine. Naime, prošle godine u petomjesečnom periodu sklopljen je 7.441 brak, a ove godine su pred matičare otišla 2.593 para.

Korona se drastično odrazila i na bračne zajednice i to na način da je broj razvoda prepolovljen. U petomjesečnom periodu prošle godine bilo je 755 razvoda, a ove godine svega 361.

Naravno, ozbiljniji sociološki zaključci mogu se izvući tek nakon duljeg perioda posmatranja. Ono što se, međutim, već sada može zaključiti je činjenica da je prenaglašen strah od pandemije koronavirusa. S velikom sigurnošću se može zaključiti da koronavirus u BiH, kao i u susjednoj Hrvatskoj, nije povećao smrtnost kako bi se to moglo zaključiti iz novinskih tekstova i izjava medicinskih autoriteta.

(A. M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...