JOŠ JEDAN ISPIT ZA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Tužioci traže uvid u Trumpove finansije zbog mogućih kriminalnih radnji

Njujorški tužioci zatražili su danas od saveznog sudije da odbaci tužbu predsjednika Donalda Trumpa kojom on želi onemogućiti uvid u njegove finansijske izvještaje, tvrdeći da su taj zahtjev već odbili drugi sudovi te da se njihova istraga bavi i drugim radnjama, a ne samo tajnim uplatama.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Naime, Vrhovni sud SAD-a presudio je u julu da tužitelji mogu dobiti uvid u Trumpove financijske izvještaje, uključujući i porezne prijave, a Trumpovi advokati prošle su sedmice podnijeli izmijenjenu žalbu kojom žele blokirati tu odluku, tvrdeći da je takav sudski nalog "preopsežan" i izdan u lošoj vjeri, piše CNN.

Ne istražuju samo tajne uplate dvjema ženama

Ured okružnog tužitelja dodao je da Trumpovi advokati smatraju kako se njihova istraga bazira samo na uplatama izvršenim dvjema ženama tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, a koje su navodno imale afere s Trumpom, što je Trump porekao.

"Argument tužitelja da je nalog za uvid u financijske izvještaje knjigovodstvene tvrtke Mazars preopsežan ne stoji jer počiva na lažnoj pretpostavci da je naša istraga ograničena samo na takozvane gotovinske isplate koje je Michael Cohen izvršio u ime tužitelja 2016.," saopćilo je okružno odvjetništvo.

Navodne kriminalne radnje Trumpove organizacije

Naime, okružno odvjetništvo tvrdi kako postoje "optužbe o mogućoj kriminalnoj radnji unutar Trumpove organizaciji sa sjedištem u New Yorku" i da "u svjetlu tih izvještaja nema ništa neobičnog ili neprimjerenog u vezi sa sudskim nalogom tvrtki Mazars, u kojem se traži uvid u osam godina financijskih zapisa".

Neprofitna organizacija ProPublica prošle je godine otkrila nepodudarnosti u podacima koje je Trumpova organizacija predstavila vlastima i zajmodavcima. Okružni ured tužitelja sada istražuje te navode.

Michael Cohen, Trumpov bivši lični advokat, rekao je  2018. Kongresu kako vjeruje da je Trump preuveličao vrijednost neke svoje imovine tokom poslovanja s osiguravateljima i bankama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...