EVO ŠTA VUČIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE: "Broj umrlih i zaraženih osam puta veći od zvaničnih podataka"

"Za ponovno uspostavljanje neophodne čvrste sprege između Kriznog štaba i naroda, neophodno je ispraviti statistiku o koronavirusu, jer će bez toga ostati mrlja na epidemiologiji i na cjelokupnoj srbijanskoj preventivnoj medicini, koja je trenutno netačna", upozorio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević.

  • Regija

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 1

On je u autorskom tekstu za "Danas", pozivajući se na jednostavne formule, procijenio da je od Covida-19 u Srbiji oboljelo 128.000 osoba, dok je preminulo njih 5.000. To je osam puta više od zvanične brojke, ukazao je Belojević, koji smatra da bi o novim, tačnim podacima, nadležni trebalo da obavijeste Svjetsku zdravstvenu organizaciju i, bez manipulacija, dalje nastave s tačnom statistikom o virusu.

- Kako riješiti ovaj problem? Lako. To mogu uraditi i nevladine organizacije, ali bolje je da to uradi Krizni štab. Treba izaći pred narod i reći: "Pogriješili smo, ispravljamo veliku grešku i od sada radimo kako treba" - poručio je Belojević.

On predlaže da se od svih javnih preduzeća koja se bave grobljima, zatraže izvještaji o tome koliko je sahrana od marta do sada obavljeno u limenim sanducima ili kremacija s oznakom da je u pitanju zarazna bolest.

- To su, praktično, sve slučajevi Covida, jer su drugi sporadični slučajevi zaraznih bolesti, zbog kojih se sahrana mora obaviti u limenom sanduku, sada u Srbiji zanemarljivo rijetki - zaključio je Belojević.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...