OŠTRO REAGOVANJE PROFESORA KARAPANDŽE NA VUČIĆEVE LAŽI: "Rekoh vam ja, Iranski scenario. Samo umjesto Ajatole, imamo Vučića koji...“

Broj umrlih od koronavirusa u Iranu tri puta je veći od zvaničnih podataka koje objavljuje tamošnja vlada, pokazuje istraživanje BBC-ja na perzijskom.

  • Regija

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Kako se prema građanima i koronavirusu ponašaju vlast i Krizni štab, nismo daleko od toga da i nas pogodi ovakav scenarij, pogotovo jer su brojevi umrlih i zaraženih skrivani, a korona je već dva puta pobijeđena, kako je saopštio SNS prvi put, a Aleksandar Vučić drugi put.

- Rekoh vam ja, Iranski scenario. Samo umjesto Ajatole, imamo Vučića koji laže - napisao je na svom Twitter profilu Raša Karapandža, redovni profesor i šef Katedre za finansije na EBS univerzitetu u Wiesbadenu.

Prema podacima iz iranske vlade, od Covida-19 u toj zemlji je do 20. jula umrlo više od 42.000 ljudi, dok je ministarstvo zdravlja zvanično saopštilo da je umrlo 14.405 osoba. Broj zaraženih skoro je duplo veći - 451.024 u odnosu na zvaničnih 278.827 inficiranih osoba, piše Direktno.rs.

Iran je jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom koronavirusa. Posljednjih sedmica suočava se s rastom brojki zaraženih i umrlih na dnevnom nivou. Prema listama i medicinskim zapisnicima u koje je BBC imao uvid, prva smrt od posljedica koronavirusa u Iranu zabilježena je 22. januara. To je skoro mjesec dana prije prve zvanično potvrđene smrti od Covida-19 u Iranu.

Od početka epidemije, bila je upitna vjerodostojnost zvaničnih brojki, piše BBC.

Mnogi regionalni lideri i stručnjaci ranije su ukazivali da se brojevi na regionalnom i nacionalnom nivou ne uklapaju. Tako je i u Srbiji, gdje narod ne vjeruje zvaničnim brojkama, a rijetki mediji koji nisu pod kontrolom Aleksandra Vučića, nekoliko puta su već dokazivali da brojke koje servira vlast, nisu tačne.

Stvarni brojevi zaraženih i umrlih vjerovatno su veći od zvaničnih podataka, a najčešći razlog je nedovoljno testiranje. U Srbiji - izbori su održani 21. juna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...