OGLASIO SE I VUČIĆ: „Srbi su krivi za sve“ je matrica koju ćemo teško izmeniti...

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u Sremskoj Rači da je sretan i ponosan što je srpski narod vidio značaj jedinstvenog rada Republike Srpske i Srbije, te pokazao da ujedinjeni mogu sve, razdvojeni ne mogu ništa. Na obilježavanju 25. godina od akcije Oluja, koja se u Srbiji obilježava kao dan žalosti, Vučić je kazao da je ponosan što nije niko uspio da zabrani da se nosi "srpsko ime i prezime, da Srbi imaju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da stane u odbranu srpskih grobova i budućnosti".

  • Regija

  • 04. Avg. 2020  

  • 1

"Agresije na naš narod da ne nazivamo intervencijama i kampanjama, zločine protiv našeg naroda incidentima, nego pravim imenima. Zahvalan sam Dodiku, ali i svim ljudima u Srbiji koji su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi, ali pijatet prema drugima", poručio je Vučić.

"Narode srpski, niko ne govori o genocidu nad srpskim narodom u NDH. Zid ćutanja su napravili u Jasenovcu. Srbi su zaterani jer su Srbi, srpski gradovi su opustjeli. 'Srbi su krivi za sve' je matrica koju ćemo teško izmeniti. Ali imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i u Srpskoj, da im otvorimo oči istinom. Mi moramo, ne ćuteći o zločinima koje su naši sunarodnjaci počinili, moramo da otkrijemo i sve užase koje su Srbi iskusili. Mala i poražena Srbija, koja nema šansu za oporavak bila je prihvatljiva nekim zapadnim silama i nekima oko nas. Moramo da pokažemo da u tim planovima nisu uspeli", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao kako Srbija živi, neće nestati, ima žig sramote koji su joj na čelo stavljali.

"Nije važna cena skidanja žiga. Oni koji šute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i etničkog čišćenja posla, mir uvek. Poniženje nikada. Nismo terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom, nego da pokažete pijetet prema žrtvama. Samo kažite da je u Jasenovcu stradao jedan celi narod. Ubijani su ljudi samo što su nosili srpsko ime i prezime. Ništa više ne tražimo", rekao je.

Poručio je Hrvatskoj da ne očekuje da Srbija slavi „Oluju“ sa njima, jer neće da slavi tragediju srpskog naroda, ubijanje civila i djece.

"Srbija neće pristati na poniženje. Pomirenje da, poniženje nikada. Neće više biti Oluja protiv srpskog naroda. 1995. smo krivi što smo bili slabi. Jedni drugima postavili granice na Drini. Optuživali se. Cenu je platio narod, naša nejač, deca ubijana iz njihovih aviona. Zato je naš posao da im kažemo - slavite šta hoćete, mi ćemo da tugujemo", kazao je Vučić.

"Srbija neće biti mala i slaba da bi mnogi bili srećni. Srbija će poštujući svoje susede, BiH, imati snage da pomogne RS-u. Srbija će uvek biti tu, kao što je bila za Krajišnike", izjavio je.

Izvinio se Srbima Krajišnicima zbog 1995. što "nije dala da uđu traktorima u Beograd", ali im se zahvalio za sve što su učinili za Srbiju.

"Vidi se njihova snaga. Oni su pobedili. Srbija je jača nego što je bila 1995., 2005., 2015. Biće jača 2025. nego što je 2020."

Vučić je rekao da je obaveza da se ne ćuti o Petrovačkoj cesti, o ubijenoj djeci tu i da niko nema pravo od Srbije da traži da zaboravi na ubijenu djecu.

"Srbija ceni mir, koja nikoga ne ugrožava i ni od koga ništa ne traži. Srbija se ne raduje tuđoj žrtvi. Poštujemo i pokazujemo pijatet. Srbija neće dozvoliti da se ćuti o njenim žrtvama i patnjama", kazao je.

Za kraj obraćanja kazao je da se mora čuvati srpsko dostojanstvo, ponos, da neće izostati ljubav prema Krajišnicima, te da će Srbija i Republika Srpska živjeti za svoj narod.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...