ZLOČINAC, A NE HEROJ: Od šefa policije dogurao je do predsjednika samoproglašene države, pred kamerama je naredio masakr, krio se u Banjoj Luci, a izdao ga je „brat“ Srbin...

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 04. Avg. 2020  

  • 2

Glavni lik naše današnje priče je presuđeni ratni zločinac Milan Martić.

Martić je u kratkom vremenu od načelnika policije u Kninu dogurao do funkcije predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Haški sud donio je presudu ratnom zločincu Milanu Martiću, nekadašnjem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine,12. juna 2007. godine.

Martić je proglašen krivim i osuđen na 35 godina zatvora, što je najduža kazna izrečena nekom ratnom zločincu na Haškom sudu, za zločine počinjene u Hrvatskoj. Budući da je u trenutku donošenja presude Martić imao 52 godine, presuda je slična doživotnoj kazni.

Martić je za vrijeme rata bio načelnik policije u Kninu, a zatim ministar unutarnjih poslova tzv. SAO Krajine, te na kraju i predsjednik nepriznate Republike Srpske Krajine. Na tim je pozicijama počinio mnoge zločine. Hiljade ljudi stradale su u zločinama poput onih u Škabrnji, a jedan od poznatih Martićevih zločina bilo je i naređenje da se raketira Zagreb u maju 1995. godine, što je prouzročilo smrt 7 civila i ranjavanje njih 214, a čime se pohvalio pred tv kamerama.

Snimka razbijene srpske vojske kojoj se obratio Milan Martić, kasnije je poslužila i kao dokaz na Haaškom tribunalu protiv ovog ratnog zločinca. U toj snimci on je priznao da je naredio raketiranje hrvatskih gradova i izravno bio odgovoran za ubistva civilnog stanovništva. U govoru on priznaje da je neprijatelj jači, a srpski vojnici stekli su dojam da je HV bio deseterostruko brojčano nadmoćniji, iako je pravi omjer snaga bio 7.200 hrvatskih boraca, naspram 4.000 pobunjenih pripadnika srpskih snaga.

Osim Zagreba, Martić je odgovoran i za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog.

Nakon operacije Oluja, u kojoj su hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, pobjegao je iz Hrvatske i većinu se vremena skrivao u Republici Srpskoj. Potkraj 1998. godine Martić prelazi u Srbiju gdje pod lažnim imenom živi u okolici Vrnjačke Banje.

Haškom sudu predao se 15. maja 2002. godine.

Suđenje Martiću trajalo je 143 dana. Tužiteljstvo je pozvalo 45 svjedoka i dalo čak 901 dokaz.

Jedan od ključnih svjedoka optužbe protiv njega bio je Milan Babić, njegov prethodnik na mjestu predsjednika tzv. RSK. Martićevi branitelji bili su Predrag Milovančević i Nikola Perović. Martić je suđen i za zločine protiv čovječnosti, kao i za zločine protiv međunarodnog ratnog prava.

Godinu dana kasnije, nakon donošenja presude, odbrana je tražila priziv, no presuda prizivnog suda potvrdila je kaznu od 35 godina zatvora, koju danas služi u zatvoru u Estoniji.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...