Politika
ZAŠTO LIKUJE ELMEDIN KONAKOVIĆ: Kum (Memija) nije dugme, ali jeste pod mjerama zabrane i osnovanom sumnjom za teška krivična djela
Prije 19 min0
Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
05. Avg. 2020 05. Avg. 2020
0
SASTOJCI
500 g mljevene junetine
1 glavica luka
1 režanj bijelog luka
1 kašika brašna
300 ml goveđeg temeljca
2 kašike curry paste
1 celerova stabljika
2 kašike sjeckanog peršuna
700 g krompira
2 mrkve
2 kašike maslaca
PRIPREMA
Povrće očistimo i operemo. Luk i korijen celera nasjeckamo, a mrkvu i krompir narežemo na kockice pa ih stavimo u lonac sa sitom za kuhanje iznad pare, ulijemo malo vode, poklopimo i, kada zavri, kuhamo na laganoj vatri.
Za to vrijeme, u tavu iznad vatre ulijemo ulje, dodamo sjeckani luk i korijen celera, posolimo sastojke i pržimo na laganoj vatri.
Nakon desetak minuta, kada je luk počeo dobivati boju, u tavu dodamo mljeveno meso, izdrobimo ga i zatim nastavimo pirjati pomalo miješajući.
Nakon deset minuta, kada je meso postalo zrnato, posolimo ga, začinimo mljevenim biberom i preko njega protisnemo jedan režanj bijelog luka.
Čim bijeli luk počne puštati miris, mljeveno meso posipamo brašnom, zatim umiješamo curry pastu, dio svježe sjeckanog peršuna, ulijemo juhu i sastojke još malo kuhamo dok se umak ne zgusne.
Ovako pripremljeno mljeveno meso premijestimo na dno vatrostalne posude i ravnomjerno rasporedimo.
Zatim od kuhanog povrća, uz dodatak mlijeka, maslaca i sjeckanog peršuna izradimo pire, potom ga premjestimo u vrećicu za istiskivanje i rasporedimo preko mljevenog mesa.
Ovako pripremljeno meso stavimo peći na 180 stepeni.
Nakon 40 minuta, jelo izvadimo iz pećnice i dok je vruće poslužimo.
Prijatno!
Politika
ZAŠTO LIKUJE ELMEDIN KONAKOVIĆ: Kum (Memija) nije dugme, ali jeste pod mjerama zabrane i osnovanom sumnjom za teška krivična djela
Prije 19 min0
Hronika
SUD POTVRDIO OPTUŽNICU: Anel Durmo osumnjičen da je preuzimao dnevni pazar firme
Prije 29 min0
Ekonomija
RADOVI NEĆE BITI PREKIDANI: Euro-Asfaltu 144 miliona KM za nastavak velikog projekta
Prije 42 min0
Regija
POZNATA I GLAVNA TEMA: U Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine
Prije 46 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
Prije 22h0
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.