NJEMAČKI SUD NIJE IMAO MILOSTI: Vozač je osuđen i ostao bez vozačke dozvole, jer je za vrijeme vožnje dirao…

Viši regionalni sud u Karlsruheu potvrdio je da će vozač biti suspendiran na mjesec dana.

  • Auto

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Osuđen je, jer se svojim Tesla Modelom 3 zabio u nasip i udario u stabla nakon što je pokušao prilagoditi brzinu brisača vjetrobrana na touchscreenu.

Nesreća se dogodila u večernjim satima 15. marta 2019.

Prema sucima koji su uključeni u ovu tužbu, ekran osjetljiv na dodir koji je ugrađen u Teslino vozilo je elektronski uređaj. Stoga je njegov rad dozvoljen vozaču motornih vozila samo pod uvjetima njemačke regulative, a to znači da se ne smije koristiti u vožnji.

Suci su naveli mnogo razloga da ekran infotainment Teslinog Modela 3 smatraju elektronskim uređajem. Teslin problem je što se većina funkcija nalazi na tom ekranu, pa i podešavanje brisača vjetrobranskog stakla.

Ključno je uzeti u obzir da odluka otvara dubinsku raspravu o tome trebaju li temeljne funkcije automobila, poput brisača vjetrobrana, biti na ekranu osjetljivom na dodir. Postojao je način na koji je vozač mogao izbjeći korištenje komandi na ekranu. No, glasovne kontrole nije koristio.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...