BEJRUT - DEVETI KRUG PAKLA: Više od 100 mrtvih i 4.000 ranjenih, podrhtavanje tla se osjetilo i na Kipru...

Marwan Abboud, gradonačelnik Bejruta, zastrašujuću eksploziju koja je uništila luku glavnog libanskog grada, nazvao je “nacionalnom katastrofom poput Hirošime”.

  • Svijet

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

U luci su se u utorak predvečer dogodile dvije izuzetno snažne eksplozije, jedna za drugom, pri čemu je ova druga bila bitno snažnija, kako prenosi očevici. Posljedice su strašne.

Prema posljednjim informacijama, više od 3.700 osoba je povrijeđeno. Kad je riječ o mrtvima, brojke variraju od 25 do više od 100. Sasvim je sigurno da će te strašne brojke i dalje rasti. Dodatni je problem što je stradala i najbliža bolnica, koja ne može primati povrijeđene, a u ostalima nedostaje krvi. Ranjene su i supruga te kći libanskog premijera Hassana Diaba.

O snazi eksplozija najbolje govore sljedeći podaci: štete je pretrpjela i zračna luka, koja je na sasvim drugom kraju grada, udaljena 10 kilometara; eksplozije su čuli i stanovnici 250 kilometara udaljenog Kipra.

"Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice", rekao je očevidac.

Sigurnosni izvori potvrdili su dvije eksplozije i velik broj povrijeđenih. Abbas Ibrahim, šef unutrašnje sigurnosti Libana, rekao je da je do eksplozija došlo u dijelu luke u kojem se skladište visoko osjetljivi eksplozivni materijali, ali ne eksplozivi. Neki izvori, među kojima ruski Sputnik (koji je pristran kad je riječ o ruskim temama, ali vrlo precizan kad je riječ o globalnim pitanjima), navodi da je u jednom od skladišta bio natrijev nitrat, zaplijenjen prošle godine s jednog broda. Riječ je hemikaliji koja se koristi u izradi umjetnog gnojiva i koja može biti eksplozivna: u svojim ju je napadima koristio Anders Breivik, norveški desni radikal, terorist i masovni ubica. Navodno su ondje bile uskladištene tone natrijevog nitrata. Većina sigurnosnih izvora je tvrdila kako je riječ o nesreći te da nije izazvana vanjskim djelovanjem.

Libanski predsjednik Michel Aoun odmah je sazvao Vijeće odbrane, ali su nakon toga stigle informacije da je i njegova palača pretrpjela ozbiljnu štetu.

Sjedinjene Američke Države i Iran odmah su ponudili svu potrebnu pomoć Libanu, zemlji koja se našla na sjecištu interesa moćnih globalnih i regionalnih lidera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...