AKO PLANIRATE NA SFF, OVO TREBATE ZNATI: Sarajevo Film Festival ove godine će se održati, ali sa smanjenim...

Sarajevo Film Festival održat će se uprkos pandemiji koronavirusa, a kako su već ranije najavili organizatori, ova najznačajnija filmska smotra u regiji trajat će od 14. do 21. augusta, i to u novom, prilagođenom formatu i u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

  • Kultura

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Tako će ovogodišnji SFF biti održan sa smanjenim kapacitetima dvorana i kina, dok će dio programa biti dostupan online.

U Ljetnom kinu Raiffeisen već je podignuto najveće filmsko platno u regiji, a filmovi iz programa Open Air moći će se gledati iz različitih sektora na lokaciji uz maksimalan kapacitet do 100 osoba.

Da bi se izbjegle uobičajene gužve, organizatori su gledaocima preporučili online kupovinu ulaznica.

U skladu s epidemiološkom situacijom, ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom otvorena open air ljetna kina: Ljetno kino Raiffeisen, DM Summer Screen, Ljetno kino “Safet Zajko” te novo Ljetno kino Stari Grad.

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu "Meeting Point", MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo. Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari Grad.

Ove godine, Sarajevo Film Festival s dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar.

Organizatori SFF-a istaknuli su u uputama da će pri ulasku i izlasku s festivalske lokacije svaki posjetilac biti obavezan nositi zaštitnu masku, a Direkcija Festivala preporučuje nošenje zaštitne maske i za vrijeme trajanja filma bez obzira na to što će razmak između svake stolice biti prema propisanim mjerama i uz fizičku distancu.

Prilikom ulaska na lokaciju, obavezna je dezinfekcija obuće i dezinfekcija ruku. Prije svake projekcije, vršit će se dezinfekcija i okolnih površina i stolica, kao i svih površina s kojima je publika u kontaktu.

Ove godine prvi put nakon 17 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola.

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...