VUČIĆ PRELOMIO: Poznato ko će biti novi premijer Srbije

Poslije mnogo priča i kombinacija Srbija će dobiti starog - novog premijera. Odnosno premijerku, Ana Brnabić, koja do prije nekoliko mjeseci nije imala nikakve šanse da ostane na mjestu predsjednice vlade, ipak će ostati na toj funkciji.

  • Regija

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 3

Razlog za ovakvu odluku je ogromna snishodljivost, da ne upotrebimo drugu riječ, koju je Brnabić zadnjih mjeseci pokazala prema Vučiču. Njeno branjenje predsjednika, prihvatanje na sebe svih njegovih pogrešnih odluka, napadi na političke protivnike radikalskim riječnikom su jedan od razloga za Vučićevu odluku, saznaje Direktno.rs.

Drugi je odbijanje Jorgovanke Tabaković da napusti mjesto guvernerke i zauzme funkciju premijerke. Nekadašnji kadar Tomislava Nikolića je ispravno zaključila da je na vrijeme izašla iz političke priče i prešla u finansijske vode. Izleti u politiku su bili veoma rijetki i mnogo je ljudi koji je danas ne tretiraju kao SNS funkcionera, iako je u trenutku imenovanja bila ni manje ni više nego potpredsjednica stranke. Povratak u političko blato sa neizvjesnim rokom trajanja za Jorgovanku Tabaković nije bila opcija.

I to je jasno saopćila Vučiću. Njegov bijes je bio ogroman, ali se nije usudio da protiv nje pokrene svoju medijsku mašineriju. Umjesto toga je pokušao da preko Tomislava Nikolića ubijedi guvernerku da prihvati ponudu. Zbog toga je čak održao i javni sastanak sa Nikolićem nakon višegodišnje pauze. Ali ni to nije pomoglo. Tako je propala Vučićeva ideja da Tabakovićka dođe u Vladu, a da Siniša Mali preuzme funkciju guvernera.

U javnosti se kao kandidat pominjao i Branislav Nedimović, dosadašnji ministar poljoprivrede. Ali on je bio isturen samo kao mamac i nijednog trenutka nije bio zaista kandidat za funkciju premijera. Nosilac liste SNS-a ostaje u Vladi, nepoznanica je samo da li će i dalje voditi resor poljoprivrede ili će dobiti neko novo zaduženje.

U cijeloj priči je ostalo nejasno šta će biti sa Sinišom Malim, koji zbog mnogobrojinih afera, posebno plagiranja doktorata kao takav nije prihvatljiv stranim partnerima za razgovore, posebno predstavnicima MMF-a. Mjesto guvernera je zbog toga bilo idelna pozicija za Malog.

Sve u svemu, španska serija se nastavlja, s tim što glavni glumački par Vučić - Brnabić nastavlja da bude u fokusu narednih epizoda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...