FAMOZNI ITALIJANSKI NOVINAR PONOVO U AKCIJI: Danas je proširio vijest da je umro Stipe Mesić

Danas oko 15 sati na Twitter profilu potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića objavljena je vijest da je preminuo bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Vrlo brzo ta je vijest uklonjena, a zamijenila ju je informacija „Ovaj račun je prevara talijanskog novinara Tommasa De Benedettija", piše Jutarnji list.

  • Mini market

  • 05. Avg. 2020  

  • 0

Dakle riječ je o lažnom profilu potpredsjednika hrvatske Vlade koji je kreirao talijanski novinar Tommaso De Benedetti. No i prije negoli je objavljeno kako je riječ o lažnom profilu provjerili smo istinitost objavljene informacije. Mesićevi bliski prijatelji kazali su nam kako je on u trenutku objave te informacije bio s društvom na ručku u jednom restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci.

altLažna vijest o smrti Stipe Mesića

Italijanski novinar De Benedetti poznat je po objavi lažnih informacija na lažnim twitter računima visokih državnih zvaničnika. Njegova posljednja žrtva u februaru ove godine bila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Naime, na njenom Twitteru objavljena je vijest da je u Haagu umro Ratko Mladić. Vijest su brzinom munje objavili mediji u regiji, a ubrzo je stigao demantij iz Haaga dok je ministrica objavila da ni ne koristi Twitter. Uskoro je na „njenom“ profilu umjesto vijesti o smrti Ratka Mladića objavljeno „"Ovaj račun je prevara italijanskog novinara Tommasa De Benedettija".

Ovaj talijanski novinar još od 2011. godine stvara lažne Twitter račune poznatih svjetskih ličnosti i širi lažne vijesti. Naprimjer 2012. godine objavio je da je umro sirijski predsjednik Assad što je odmah povećalo cijenu nafte. Poznat je i po lažnim intervjuima s Johnom Grishamom, Arthurom Millerom, Philipom Rothom Gorbačovom, Dalaj Lamom...

On je tvrdio kako sve to ne radi zbog novca već želi pokazati koliko su mediji slabi i objavljuju informacije bez provjeravanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...