"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo kako je propao napad Lagumdžije na Komšića

Sidran još u maju, potvrđuje ovosedmišnje pisanje Slobodne Bosne, te navodi da je Čolpa "lak plijen zvjerima poput Zlatka Lagumdžije", te od članova GS-a traži da u tome smislu Čolpi i pokažu da nije sam.

  • Politika

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 1

Nakon što je u Službenim novinama FBiH objavljena odluka Općinskog suda u Sarajevu, prema kojoj je potvrđeno da je na čelo GS-a imenovan Muhamed Fazlagić, umjesto dotadašnjeg predsjednika Nihada Čolpe, te nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila koaliciju između DF- i GS na predstojećim izborima, postalo je i više nego jasno da je sa formalno -pravne strane saga oko GS-a, i prava na zastupanje GS-a završena. 

Ostali su ipak, nervozni istupi bivšeg predsjednika GS-a, koji  napada institucije države BiH, sudstvo i CiK, zbog vlastitog političkog poraza, ali još puno više zbog poraza onih koji su iza njega stajali. Ostale su također i prijetnje članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, rumunskim scenarijem, što je jasna aluzija na nasilje.

Podršku koaliciji DF - GS - Socijaldemokrati danas je dao i Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) kojeg predvode istaknuti političari, članovi ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Ivo Komšič i Miro Lazović. Ta činjenica svjedoči o potpunom porazu Čolpinog nadređenog, Zlatka Lagumdžije, koji je nakon što je uvidjeo da u okviru SPD-a, pored Komšića, neće moći voditi glavnu riječ, krenuo putem razvaljivanja SPD-a i pokušaja odvlačenja GS-a od DF-a ali i Socijaldemokrata, o čemu je "Slobodna Bosna" već pisala.

Činjenično stanje prema tome jeste sljedeće: Uz Komšića i DF stoje: SPD prevođen Mirom Lazovićem i Ivom Komšićem, Socijaldemokrati Envera Bijedića, Građanski savez na čelu sa novim predsjednikom Muhamedom Fazlagićem, koji ima punu podršku osnivača GS-a, čime je zaokružena građanska lijevo partriotska koalicija. 

S druge strane ostali su Zlatko Lagumdžija i Nihad Čopla koji je izbačen iz GS-a,  ali još uvijek u cilju potkopavanja građanske lijevo patriotske koalicije crpi podršku Dnevnog avaza, te još par političkih aktera koji su se naprasno politički približili, jer su uvidjeli priliku da pokušavaju praviti probleme Komšiću. 

Izvještavanje Slobodne Bosne, o predmetnom političkom slučaju, tačnije o Lagumdžijinom pokušaju rušenja Komšića, preko Čolpe, i družine koja mu je davala medijsku i političku podršku, a koje je bilo izvrgnuto žestokim napadima, potvrđuje i komunikacija između Abdulaha Sidrana i članova GS-a vođena je u toku maja mjeseca, i koja je u posjedu Slobodne Bosne.

Naime, Sidran još u maju, potvrđuje ovosedmišnje pisanje Slobodne Bosne, te navodi da je Čolpa "lak plijen zvjerima poput Zlatka Lagumdžije", te od članova GS-a traži da u tome smislu Čolpi i pokažu da nije sam.

Otkuda onda Sidran i Čolpa na zajedničkoj press konferenciji na kojoj iznose tvrdnje o nekakvom puču od strane DF-a? Odgovor je vrlo jasan. Valjalo je prikriti poraz Zlatka Lagumdžije i plan da uz pomoć Čolpe, ruši SPD, sabotira Komšića, te da se pri tome služi svim raspoloživim sredstvima, pa čak i "Dnevnim avazom", ali i željom Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, odnosno tzv. četvorke, za tim da se građanska lijevo patriotska koalicija i ne formira. Zlatko Lagumdžija doživjeo je bolan poraz, a za političku sudbinu Čolpe očito je da će se morati pobrinuti šura iz NiP-a ili drugi pridruženi Čolpini dušebrižnici.

(Sl.B)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...