NAREDBE NE POŠTUJU NI INSTITUCIJE: Srednjobosanskom kantonu prijete ŠPANSKI SCENARIJ I KOLAPS ZDRAVSTVA

- Ništa od navedenog se ne poštuje. Tako su svadbeni saloni krcati! Iako je definirano do 50 posjetitelja u zatvorenom prostoru, na svadbama i drugim vrstama proslava i manifestacija je i do 300 gostiju – stoji u izvještaju.

  • Vijesti

  • 06. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 0

Uoči sutrašnje sjednice kantonalnog Kriznog štaba donosimo izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Srednjebosanskog kantona o epidemiološkom stanju zbog koronavirusa za posljednjih sedam dana i procjenu za naredni period koji će Štab sutra razmatrati.

Prema ovom scenariju, prijeti nam “novopazarski” ili “španski” scenarij.

Nepovoljno stanje

– U posljednjih sedam dana došlo je do naglog pogoršanja stanja epidemiološke situacije na prostoru Srednjobosanskog kantona. U navedenom razdoblju registirano je 92 novooboljelih, što je višestruko nepovoljnije u odnosu na bilo koje razdoblje od početka pandemije, a dvostruko više u odnosu na prethodni tjedan.

Kao rezultat toga dolazi do enormnog pritiska na zdravstveni sustav koji sve teže odgovara na nove zahtjeve. Trenutno je hospitalizirano 55 pacijenata sa srednje teškom i teškom slikom, a jedan pacijent je na respiratoru. Ukoliko se ovaj trend obolijevanja i potrebe za hospitalizacijom nastavi u narednih 10-15 dana doći će do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava i svjedočit ćemo nekoj varijanti „novopazarskog“ ili „španjolskog scenarija“ – stoji u materijalu koji će sutra dočekati članove Kriznog štaba.

Razlozi su, navodi se u izvještaju, nepoštivanje naredbi i preporuka.

– Razlozi za ovako loše stanje su u u krajnjem nepoštivanju važeće naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Po svemu sudeći jedino na našem kantonu se održavaju sportske manifestacije uz prisustvo publike (malonogometni turniri, ulične utrke….), za većinu njih su pokrovitelji, organizatori (ili su dali suglasnost) službene institucije?!

Naredba u članu 30 jasno precizira da se sportske manifestacije mogu organizirati, ali bez prisustva publike – šokantni su navodi izvještaja koji je potpisao direktor Zavoda Sead Karakaš.

Nepoštivanje mjera

Dalje se navodi kako se ne poštuju niti druge mjere.

– Nadalje, Naredba precizira i način organizacije rada ugostiteljskih objekata (radno vrijeme do 23 sata, broj posjetitelja u zatvorenom prostoru do 50, isključivo sjedeća mjesta uz fizičku distancu….) kao i organizaciju manifestacija u zatvorenom prostoru.

Ništa od navedenog se ne poštuje. Tako su svadbeni saloni krcati! Iako je definirano do 50 posjetitelja u zatvorenom prostoru, na svadbama i drugim vrstama proslava i manifestacija je i do 300 gostiju – stoji u izvještaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...