OD SADA SVE SE MIJENJA: Njemačke građevinske kompanije ugrožene bez radnika s Balkana, "suhim zlatom" plaćaju majstore za…

Broj njemačkih viza izdanih radnicima sa Zapadnog Balkana za vrijeme korona-krize, znatno je smanjen.

  • Ekonomija

  • 06. Avg. 2020  06. Avg. 2020

  • 0

Istovremeno, njemačke građevinske kompanije upozoravaju da neće biti u stanju izvesti sve dogovorene radove, piše "Deutsche Welle" (DW). U prvih šest mjeseci ove godine izdana je samo 4.801 viza, dok je 2019. izdano ukupno 27.259 viza za radnu snagu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, s Kosova, iz Sjeverne Makedonije i Srbije. "Rheinische Post" piše da je razlog za znatno manji broj izdatih viza u sklopu tzv. Pravila za Zapadni Balkan, ograničenje javnog života koje je uslijedilo nakon proglašenja pandemije. U mnogim zemljama njemačka diplomatska predstavništva koja izdaju vize radila su ograničeno.

Međutim, građevinske firme u Njemačkoj upozoravaju da će imati velikih problema s radnom snagom ako pojednostavljena pravila za dobivanje vize ne budu produžena i nakon decembra. “Bez Pravila za Zapadni Balkan, samo bi Građevinsko udruženje Sjeverne Rajne - Vestfalije odjednom ostalo bez 52.000 radnika“, izjavio je Hermann Schulte-Hiltrop, direktor tog udruženja građevinara. “Onda bi se 2021. radovi na gradilištima u području gradnje stambenog prostora morali potpuno obustaviti“, kaže Schulte-Hiltrop.

Sporno ograničenje

U julu je saopćeno da bi Njemačka trebala produžiti posebnu dozvolu koja omogućava dolazak radnika sa Zapadnog Balkana. Agencija DPA, koja je imala uvid u nacrt uredbe Ministarstva za rad, piše da će Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016., koje istječe u decembru, ostati na snazi do 2023. Godišnje će na taj način u Njemačku moći ući najviše 25.000 radnika.

Pravilo za Zapadni Balkan pojednostavljuje pristup radnika njemačkom tržištu rada, omogućava lakše dobivanje vize i bez znanja njemačkog jezika i poslovnih kvalifikacija. Uvjet za vizu je da podnosilac zahtjeva dostavi radni ugovor i da to odobri Savezna agencija za rad. Schulte-Hiltrop, međutim, ne shvata zašto se kao gornja granica navodi 25.000 radnika godišnje. “Riječ je o poslovima za koje ovdje nećete naći nikoga, npr. stručnjake za armaturne mreže“, objasnio je Schulte-Hiltrop, ukazujuću na to da će sljedećih godina zbog starosti 150.000 od ukupno 850.000 zaposlenih u građevinskoj industriji prestati raditi.

Mnogi ostali bez posla

“Pravilo za Zapadni Balkan za nekvalificiranu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno”, kaže advokat Kasim Rašidović i dodaje da važi samo za one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele raditi u Njemačkoj. “Ali, važno je da znaju da za tu kategoriju kandidata njemačka ambasada preko Zavoda za rad u Njemačkoj prvo provjerava ima li neko s tim zanimanjem. Budući da je stanje na njemačkom tržitu rada zbog koronavirusa još kompliciranije, jer je veliki broj nekvalificiranih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako”, kaže Kasim Rašidović.

On nije preveliki optimist da će se tek tako davati ulazne vize, jer nekvalificirane radne snage ima i u Njemačkoj.

“Bez ambasade se u Njemačku može doći samo turistički. Svaka druga vrsta dolaska: spajanje obitelj, studiranje, učenje jezika, traženje posla, mora se odvijati preko ambasade”, objašnjava Rašidović. Onima koji planiraju na rad u Njemačku, preporučuje da se ne oslanjaju na razne agencije koje obećavaju “kule i gradove”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...