ZAPLET KOJI NISU OČEKIVALI: "Državni neprijatelj" SAD-a i Britanije mogao bi postati neočekivani profiter pronalaska cjepiva protiv koronavirusa?

“Državni neprijatelj” SAD-a i Velike Britanije, kineski Huawei, kao i neke druge kineske tvrtke mogli bi imati poprilične koristi pokaže li se da je oksfordsko cjepivo protiv koronavirusa učinkovito.

  • Svijet

  • 06. Avg. 2020  

  • 0

Naime, Huawei je preko svog predstavništva u Nizozemskoj 2016. postao suosnivač start-up tvrtke Vaccitech zajedno s profesorima Sarom Gibert i Adrianom Hillom, a upravo oni sa stručnjacima Univerziteta Jenner rade na cjepivu nazvanom AZD1222.

Podaci pokazuju da dvoje stručnjaka posjeduje 10 posto tvrtke koja je prije pandemije procijenjena na 65,8 miliona funti, a pokaže li se da njihovo cjepivo djeluje, profit bi mogao biti značajan i za tvrtku i za dvoje naučnika.

Naravno, profit od ovog britanskog cjepiva ovisit će o tome koliko će se još cjepiva protiv Covida-19 pojaviti na tržištu jer u toku su klinička ispitivanja na barem još četiri izgledna kandidata.

Istina, Bill Enright, izvršni direktor tvrtke Vaccitech, rekao je za The Times da su se već na početku dogovorili da ni Vaccitech neće tražiti nikakvu naknadu za licencu dok traje pandemija. No činjenica da je Huawei prošloga jula kupio i 0,7 posto udjela u Oxford Sciences Innovation (OSI), koji pak posjeduje 46 posto udjela u kompaniji Vaccitech, i to za oko 4,1 milion funti.

Sve to u Velikoj Britaniji izazvalo je poprilično zanimanje s obzirom na to da su Britanci zabranili teleoperaterima kupovinu Huaweijeve opreme za 5G mrežu. No čini se da nisu uspjeli zaustaviti ‘proboj’ u farmaceutsku industriju što očito jako ‘boli’ jer je britanska vlada odmah na početku istraživanja ovog cjepiva uložila 5 miliona funti u istraživanje nakon što se pokazalo da bi moglo biti vrlo izgledne učinkovitosti. Čini se da bitka za profit ne poznaje granice i uspješno pronalazi puteve kao zaobići razne političke prepreke. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...