MILIJARDER ZAPOČEO NOVU SVEMIRSKU ERU: Lansiran probni svemirski brod koji ima povijesni zadatak – ostvariti Muskov životni san… (VIDEO)

"SpaceX" je još jedan korak bliže svemirskim letovima s novim svemirskim brodom nakon što je prvi put odradio kratak probni let.

  • HiTec

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Svemirski brod "Starship", nova generacija svemirske letjelice koju "SpaceX" priprema za neke buduće misije usmjerene ka Mjesecu i Marsu, tokom noći s utorka na srijedu odradio je svoj prvi let. Jednako kao i umanjeni prototipovi nazvani "Starhopper", testni primjerak "Starshipa", ovoga puta u punoj veličini, kratko se, uz pomoć jednog raketnog motora, podigao uvis te sletio koji trenutak kasnije u neposrednoj blizini mjesta polijetanja.

Sve ovo odvilo se na "SpaceX-ovom" testnom poligonu u mjestu Boca Chica u Teksasu, a probni let je proglašen uspješnim. Sve je trajalo nešto kraće od minute, a prototip SN5 je pritom postigao visinu od oko 150 metara, vrativši se na siguran i kontroliran način na tlo.

Riječ je o testnom, probnom modelu letjelice, nakon kojeg bi trebao biti predstavljen i pravi svemirski brod, kojim bi se prvi putnici trebali uputiti na "izlet" oko Mjeseca, a potom slijedi pokušaj ostvarenja dugogodišnjeg sna Elona Muska, slanje ljudi na Mars.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...