ŠTA SE TO IZA BRDA VALJA: Vučić ruši Dodika!

Adam Šukalo, čovjek koji je najbliže saradnike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović optužio da kriju ubice i nalogodavce ubistva Davida Dragičevića, položio je zakletvu i postao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Izabran je na listi Srpske napredne stranke!

  • Politika

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 2

Šukalo je nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srpske, gdje je bio jedan od najžešćih kritičara Dodika, kojeg je optužio da je na vlast došao uz pomoć "političke korupcije i kupljenih poslanika". Bio je to samo uvod u direktan sukob Šukalo - Dodik, i to zbog smrti 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, koja je pokrenula višemjesečne masovne proteste, piše Direktno.rs.

Na proteste su građani pozivani preko Facebook grupe "Pravda za Davida", koja i danas ima više od 300.000 pratilaca. Ti protesti, koji su trajali mjesecima, bili su najveći test vlasti Milorada Dodika, koji je sve one koji su u njima učestvovali, optužio da ruše Republiku Srpsku i žele prijenos nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu.

Šukala je ministar policije RS-a označio kao jednog od organizatora tih protesta, čak je u decembru 2018. godine uhapšen zajedno s ocem Davida Dragičevića. Inače, Šukalo je tvrdio da je student otkrio neke informacije zbog kojih je kasnije ubijen. Porodica, kao i svi članovi pokreta "Pravda za Davida", tvrdili su da su u ubistvo Dragičevića uključeni pripadnici MUP-a RS-a.

Prvi obdukcioni nalaz govorio je da se David Dragičević udavio, da bi, pod pritiskom javnosti i protesta, naknadna obdukcija utvrdila da je ovaj dvadesetjednogodišnji student brutalno prebijen. Naknadno je tužilaštvo podnijelo prijave protiv dvojice policajaca, i to za prikrivanje dokaza.

Nakon izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske 2018. godine, Adam Šukalo je na skupu podrške pokretu "Pravda za Davida" tražio od opozicije RS-a da ne laže narod i zahtijevao da svi priznaju da je "ovo bio kriminalni izborni proces i, ako niko neće, ja ću prihvatiti odgovornost svih vas iz opozicije i reći - da, prevarili smo Davora Dragičevića i "Pravdu za Davida" kad smo vjerovali da mirnim i demokratskim putem možemo sve da riješimo". Vlasti Republike Srpske ovakve Šukalove pozive kvalifikovale su kao poziv za nasilnu promjenu vlasti, a Šukalo je ubrzo nakon toga napustio Banju Luku i došao da živi u Beograd.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da je novopečeni poslanik SNS-a u veoma dobrim odnosima s opozicijom u Republici Srpskoj i da će preko njega Vučić pokušati da oslabi Dodika već na izborima u Banjoj Luci, i to preko Partije demokratskog progresa, čiji je Šukalo bio kandidat na prethodnim izborima.

"Za našu djecu...", a protiv Dodika

Partiju demokratskog progresa na lokalnim izborima koji će se održati u novembru, predvodi Draško Stanivuković, najoštriji kritičar Dodika i Dodikovog ministra policije Lukača, koji je Stanivukovića i fizički napao tokom jedne skupštinske sjednice.

Istraživanja trenutno govore da su šanse Stanivukovića i Igora Radojičića iz Dodikovog SNSD-a da pobijede jednake i da će na rezultat izbora presudno utjecati medijsko-logistička podrška iz Beograda. Vučić se, očigledno, opredijelio da podrži opoziciju. Sada još čekamo Dodikovu reakciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...