"SB" JE SAZNALA SVE O OBRAČUNU U VRHU PRAVOSUĐA: Predsjednika Suda BiH RANKA DEBEVCA istražuju zbog neposlušnosti prema Tegeltiji, Tadićki...; Sprema li mu se...

...sudbina BOŽE MIHAJLOVIĆA?

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 1

Piše: SENAD AVDIĆ

Sukob koji sedmicama tinja u odnosima između Suda BiH i Tužiteljstva BiH, koji je do sada uglavnom vođen saopćenjima, verbalnim "koškanjem", u posljednjih nekoliko nedjelja se pretvorio u totalni rat u kojem se koriste sva sredstva iz pravosudnog arsenala. Koriste se anonimne prijave, pokrenute su tužiteljsko-policijske istrage, aktivirani zaštićeni i nezaštićeni svjedoci, planirane su posebne istražne radnje.

Više svjetla na dosadašnje uopćene optužbe koje su razmjenjivali Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine, bacila je vijest od prije dva dana koju su plasirali mediji bliski Tužiteljstvu BiH, ali i predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiju, da je "Tužiteljstvo BiH pokrenulo istražne radnje po anonimnoj prijavi koja je stigla protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca".

U anonimnoj prijavi, kako se tvrdi/otkriva, upućenoj ne samo Tužiteljstvu BiH nego i ambasadama stranih država u našoj zemlji, predsjednik Suda BiH optužuje se "za niz koruptivnih radnji", od kojih neke "prelaze granice BiH".

FOTOROBOT ANONIMUSA

Ove navode potvrdilo je i Tužiteljstvo BiH koje je preko svoje ovlaštene službenice javnost informiralo o sljedećim činjenicama.

"Tužilaštvo BiH je 18. 3. 2020 godine zaprimilo anonimnu prijavu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, zbog određenih koruptivnih krivičnih djela, koja su naznačena i na Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, kao i ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Ureda visokog predstavnika (OHR), specijalnog izaslanika Delegacije EU u BiH."

Ranka Debevca, prema istim izvorima, optužuju i uposlenici Suda BiH u otvorenom (anonimnom) pismu koje su mu uputili, a u Tužiteljstvo je stigla i još jedna dopunjena krivična prijava protiv predsjednika Suda BiH.

Od krivičnih djela za koja je anonimno optužen Ranko Debevec, spominje se automobil Mercedes A-klase, koji je on, navodno, dobio na sumnjiv način, a koji je u vlasništvu "članova njegove šire porodice" i koji je kupljen u autokući "Lijanović". (Ovo se povezuje sa procesom koji je pred Sudom BiH vođen protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, u kojem je bivši ministar u Vladi Federacije BiH presudom Apelacijskog odjela Suda BiH oslobođen svih optužbi).

Spominje se i da je Ranko Debevec vlasnik nekretnine u Španjolskoj. Problem je, piše portal Raport.ba., glasilo pravosudnog mainstreama, navodno blisko Milanu Tegeltiji, "što ova država ima sa rijetko kojom drugom državom ugovor o dvojnom državljanstvu pa, prema navodu iz prijave, "Debevec ima tamo drugi identitet". Ova optužba je istovremeno i netačna i licemjerna: Španjolska ima krajnje tolerantan odnos prema dvojnim državljanstvima i uopće ne zahtijeva da se podnosilac prijave za njeno državljanstvo odrekne svog drugog, odnosno prvog državljanstva, u Debevčevom slučaju Bosne i Hercegovine. S duge strane, licemjerno je što dvojno državljanstvo predsjednika Suda BiH provjerava Tužiteljstvo Bosne i Hervegovine, čija šefica Gordana Tadić ne samo što posjeduje hrvatsku putovnicu nego je koristi tokom službenih putovanja po svijetu!

Anonimna prijava protiv Ranka Debevca upućena je na brojne adrese u martu ove godine i od tada se njeni navodi provjeravaju u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Uzimaju se izjave svjedoka, provjeravaju novčane transakcije, a zatražena je i međunarodna pravna pomoć od Španjolske u vezi s Debevčevim statusom u toj državi.

ŠIROK OSMIJEH I ZLATAN ZUBAR

Ono što posebno privlači pažnju i daje dodatnu zavjereničku dimenziju ovom slučaju je informacija koju smo dobili iz nekoliko izvora, da se kao jedan od ažurnijih svjedoka u ovom predmetu pojavljuje Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta, nezaobilazna, gotovo mitološka pojava, mirođija u svakoj pravosudnoj čorbi! Ajanović je, po obostranom priznanju, blizak prijatelj sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, kao i s Olegom Čavkom, tužiteljem Tužiteljstva BiH, s kojim je nedavno snimljen dok su u kafani pretresali pravosudno-obavještajnu "materiju". Dekan Ajanović je donedavno bio prijatelj i s Rankom Debevcem, međutim, njihovo se prijateljstvo posljednjih mjeseci "potrošilo". 

U kakvim su privatnim odnosima bili Debevec i Ajanović, neka posvjedoči iskustvo koje je ovaj novinar imao s njima. Kada je prije dvije godine portal "SB" objavljivao feljton o jednom nakaradnom sudskom procesu šverceru duhana i ulozi Ranka Debevca, predsjednika Sudskog vijeća u tom procesu, nakon objavljivanja prvog dijela, Muhamed Ajanović je od našeg zajedničkog poznanika tražio da utječe na autora da se objavljivanje feljtona prekine ili da se barem ne spominje njegov "drug Ranko Debevec". Na sudskom ročištu, gdje se meni sudilo po tužbi Debevca, spomenuo sam ovaj pritisak na medije, skandalozan, nepriličan i nedostojan predsjednika državnog Suda, na što je Debevec kazao: "Muhamed Ajanović je moj prijatelj, ja od njega to nisam tražio, on je, valjda iz prijateljskih razloga, želio da mi pomogne." Dvije godine kasnije, Ajanović, navodno, vrlo entuzijastično sudjeluje u istrazi koju, po nalogu Gordane Tadić, vodi njena omiljena tužiteljica Vedrana Mijović protiv njegovog "druga Ranka Debevca".

Upućeni u pravosudne zakulisne spletke i privatne kadrovske križaljke podsjetit će da je i prilikom izbora za predsjednika Suda BiH Ranko Debevec uveliko koristio veze, poznanstva, manipulativne i spletkaroške talente i utjecaj tadašnjeg  prijatelja, dekana Ajanovića. Debevec je izabran za predsjednika Suda BIH sredinom 2016. godine, u vrijeme kada je bio član Sudskog vijeća na suđenju Fahrudinu Radončiću i drugim opuženima da su vršili pritisak na pravosuđe. Kako je tada pisala "Slobodna Bosna", između Ranka Debevca, Muhameda Ajanovića te Boriše Misirače, nezaposlenog sina dopredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, sklopljen je tripartitni dogovor, koji je uključivao sljedeće:

1. Izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, u čemu će aktivno pomoći dopredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača, pored drugog Ajanovićevog prijatelja Milana Tegeltije. 

2. Oslobađajuća presuda Fahrudinu Radončiću i ostalima, na čemu će, nakon što bude izabran, raditi Ranko Debevec.

3. Postavljanje Boriše Misirače na izuzetno dobro plaćenu funkciju direktora Operatora za obnovljive izvore energije (OIEIEK), što će predstavljati sitni oblik pažnje prema obitelji Misirača, koju će ukazati lider SBB-a Fahrudin Radončić.

RANKOVE RANE 

Ranko Debevec se unutar pravosudnog Svetog trojstva, VSTV-a (Milan Tegeltija), Tužiteljstvo BiH (Gordana Tadić) i Sud BiH, odmah nakon postavljenja pokazao kao najslabija i najnepouzdanija karika. Nije bio spreman po svaku cijenu, pa i po cijenu gubljenja sudačkog digniteta zarad zadržavanja mirne i uspješne karijere, provoditi jednu privatnu, politiziranu, često protuzakonitu pravosudnu praksu. Navodno ga je na nedisciplinu i iskakanje iz pravila pravosudne Omerte još prošle godine upozoravao predsjednik VSTV-a, šaljući mu poruke da razmisli o "drugom mandatu". Debevčev šestogodišnji mandat završava se 2022. godine. Navodno su, prema upućenim izvorima, u isto vrijeme, zbog "samovolje" predsjednika Suda BiH, poremećeni, a kasnije i potpuno zahladnjeli njegovi prijateljski odnosi s gospodarom pravosuđa iz sjenke, dekanom Stomatološkog fakulteta, spletkaroškom sivom eminencijom Ajanovićem. Prije godinu dana, predsjednik Ranko Debevec je izjavio kako "ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv Suda BiH i njega kao predsjednika".

Sitne čarke i nešto krupniji nesporazumi predsjednika Suda BiH sa pravosudnom hobotnicom koju pod kontrolom drži poltička osovina Milorad Dodik - Dragan Čović, prerasli su u ozbiljan sukob nakon imenovanja novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH prije pola godine. Dodik i Čović (uz snažnu podršku ruskog Velikog brata, ambasodora Petera Ivancova) ovo su (s punim prvom) doživjeli kao gubljenje jedne od najvažnijih poluga svoje koalicijske kontrole državnih institucija i još pokušavaju osporiti odluku Parlamentarne skupštine BiH, koja je imenovala troje novih članova CIK-a. Poništavanje skupštinske odluke traženo je i od Suda Bosne i Hercegovine putem žalbi koje su uputili ražalovani član CIK-a kojem je istekao mandat Branko Petrić i njegova štićenica iz Vlasenice Sanja Stanimirović-Ostojić. Mjesecima traje pritisak na Sud BiH i njegovog predsjednika Debevca da udovolji njihovim žalbama i stanje u CIK-u BiH vrati na "fabričke", Dodik-Čović postavke.   

U međuvremenu je Sud BiH otvorio dodatni front prema Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću nakon što je ocijenio kao nezakonite Pravilnik o postupku ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterije za ocjenjivanje rada sudija u BiH. Ukidanjem ovih dvaju akata, utjecaj VSTV-a na izbor sudija je marginaliziran, što je za Tegeltiju i njegove odane kadrove bio "challange" na koji je morao uslijediti adekvatan odgovor.

I na odgovor nije trebalo dugo čekati: stigao je u formi "anonimne prijave" protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, na kojoj se u Tužiteljstvu BiH posljednjih nedjelja udarnički radi. Upućeni koji su imali uvid u ovu prijavu, sumnjaju u mogućnost da je u njenom sastavljanju sudjelovao Muhamed Ajanović, jer on dobro poznaje svog nekadašnjeg bliskog prijatelja Debevca, njegovo imovinsko i porodično stanje i ne bi sebi dopustio toliki broj materijalnih grešaka i nepreciznosti i šlamperaja koje sadrži prijava protiv predsjednika Suda BiH. 

U cijelom ovom pravosudnom skandalu, jednom u nizu sličnih posljedgodinnjih a, jedno je, međutim, izvjesno: čak i ukoliko je išta od optužbi iznesenih na njegov račun, tačno, to neće biti suštinski razlog za pravosudni progon, ili medijsku i političku diskvalifikaciju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Motiv onih koji su protiv njega pokrenuli hajku, digli "kuku i motiku" jeste njihovo razočarenje u Debevca, jer je "ispao iz tima", osamostalio se, nije prihvatio pravila igre interesne pravosudne hobotnice, formalnih i neformalnih centara moći, čijim se uslugama i metodama jedno vrijeme i on osobno (o)koristio.

Tu se u slučaju Ranka Debevca očigledno sukobljavaju dva principa; prvi, o onome ko s đavolom tikve sadi... i drugi, da je bolje ikad nego nikad. Biti principijelan, pošten, nezavistan, profesionalan... Koji će se u nadgornjavanju ta dva principa pokazati kao jači, vidjet ćemo uskoro... U jednom od njih, onom najgorem, Ranku Debevcu bi se mogao ponoviti slučaj tužitelja Bože Mihajlovića, nepravomoćno osuđenog na petogodišnju robiju u sudskom procesu koji je od početka do kraja bio tendenciozan, pristran i osvetnički!

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...